Milli park kavramı 19. yüzyılın başında Amerika’da ortaya atılmış bir olgudur. İlk milli park ise Amerika’da bulunan Yellowstone Millî Parkı’dır.
Milli parklar bir ülkenin sahip olabileceği en güzel olaylardan biridir. İnsanoğlunun hızla yokettiği dünyada cenneten bir parça gibi korunması gereken bu doğal güzellikler ilerisi için doğa severlere umut vermektedir. Gerek turizm gerekse doğal hayatın korunması bakımından oldukça önemli olan bu güzellikleri sizler için derledik.
10-) Snowdonia Milli Parkı – Britanya
Büyük Brintanya’ya bağlı Wales’de bulunan Snowdonia, bölgenin en eski ve en doğal yaşam alanlarından biridir. Gerçek ismi Galce “Croeso i Eryri” yani Kartal Yuvası demektir. Bugünkü ismini eteklerinde bulunduğu Snowdon Dağı’nda almaktadır. 1951 yılında milli park ilan edilen Snowdonia 2,170 km2 alana sahip olup 838 farklı doğal meydanı bulunmaktadır.
9-) Kruger Milli Parkı – Güney Afrika
Güney Afrika’da buluna Kruger Milli Parkı dünyanın en iyi vahşi yaşam alanlarından biri durumundadır. 18,989 km2’lik alan genişliği ile dünyadaki en büyük milli parklardan biri olma özelliğini taşımaktadır. 1898 yılında beri koruma altında olan park 1926 yılında resmen milli parklar statüsüne alınmıştır. Safari için en mekanlardan biri olarak değerlendirilen Kruger, özellikler 2007 yılında çekilen amatör bir video sayesinde tüm dünyada tanınmıştır. Battle at Kruger (Kruger’da Savaş) adlı videoyu şu adresten izleyebilirsiniz. Kruger milli parkında leoparlardan zürafalara onbinlerce vahşi hayvan bulunmaktadır.
8-) Deosai Milli Parkı – Pakistan
Deosai Milli Parkı Pakistan’ın kuzeyinde yer alan Skardu bölgesinde bulunmaktadır. 3.000 km2’lik bir alana sahip olan parkın ortasında 2.3 km alana sahip Shausar Gölü bulunmaktadır. Shausar, Urduca “Beyaz” demektir. 1993 yılında milli park ilan edilen Deosai, bir çok nadir görülen hayvan içinde doğal barınma alanıdır. Özellikle M.Ö 5. yüzyılda yaşamış ünlü tarihçi Heredot’un burada yaşayan hayvanlardan bahsetmesi ne kadar eski bir yerleşim bölgesi olduğunu göstermektedir. Heredot’un burada yaşadığı Altın Asker Karıncalar daha sonra araştırma konusu yapılarak özel izleme işlemlerine tabi tutulmuştur.
7-) Kakadu Milli Parkı - Avustralya
Aborjinlerin diyarı olarak bilinen Avustralya’nın en güzel mekânlarından biri olan Kakadu Milli Parkı, Avustralya’nın Northern Territory bölgesinde bulunmaktadır. 19,804 km2’lik bir alana yayınlan milli park ismini sadece burada yaşayan bir papağan cinsinden almaktadır. Bölge ayrıca bir çok nadir hayvanın doğal yaşam alanıdır. 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Kakadu içinde barındırdığı canlı çeşitliliğinin yanında insalık tarihinin en karanlık dönemlerine ışık tutacak birçok arkeolojik kalıntı da barındırmaktadır.
6-) Iguazú Milli Parkı - Arjantin
Güney Amerika’nın en özel alanlarından biri olan Iguazú, Arjantin Mezopotamyası’nda 550 km2’lik bir alanda bulunmaktadır. 1934 yılında beri koruma altında olan bölge özellikle eşsiz şelaleleri ve içinden geçen kırmızı sulara sahip Paraná Nehri ile dikkat çekmektedir.
5-) Sagarmāthā Milli Parkı - Nepal
Sagarmatha, Nepal’in güneyindeki Himalayalar’ın ve dünyanın en yüksek noktası olan Everest’in eteklerinde kurulmuş bir yerleşim bölgesidir. Sagarmāthā Sanskritçe bir kelime olup “Gökyüzünün Başı” anlamına gelmektedir. 1.148 km ² alana sahip olan milli parkın ortalama yüksekliği 8,850 metredir. 1976 yılında ulusal park ilan edilen alan 3 yıl sonra Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Özellikle dağcılık sporu için oldukça elverişli bir alan olan Sagarmatha, eteklerinde kurulu olan Namche Köyü ile de oldukça ilgi çekmektedir.
4-) Madain Salih Tarihi Milli Parkı – Suudi Arabistan
Arabistan’ın İslamiyet öncesi tarihine ışık tutan en büyük tarihi alanlardan biri olan Madain Salih Milli Parkı 1923 yılından beri koruma altında bulunmaktadır. Kutsal kitabımız Kuran’nın Kamer Suresinin 23-29. ayetlerinde bahsettiği Semud kavminin bu bölgede yaşadığı anlaşılmıştır. İsmini de Semud kavmine gönderilen Salih Peygamber’den almaktadır. Bu son derece önemli alanın kıymetini anlayan Osmanlı Sultanlarından 2. Albdülhamit Hicaz Demiryollarını inşa ettirmiştir.
3-) Plitvice Gölleri Milli Parkı – Hırvatistan
Dünyanın en iyi korunmuş doğal alanlarından biri olan Plitvice Göller Bölgesi Hırvastistan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Dinar Alplerinin eteklerinde gizlenmiş bu cennet köşesi 1979 yılında yeniden keşfedilmiş ve dünyada korunacak yerlerin başında yer almaya başlamıştır. İçerisinde 16 göl ve sayısız karstik kaynak ile mağara barındırmaktadır. Birçok endemik bitkinin yanında kayın, ladin, göknar gibi ağaçlarla faunası oldukça geniştir.
2-) Hortobágy Milli Parkı – Macaristan
Macaristan’ın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Hortobágy, bir tarih ve kültür milli parkı olarak dikkat çekmektedir. 1973 yılında milli park statüsüne kavuşarak Macaristan’ın ilk milli parkı olmuştur. 800 km² alana sahip Hortobágy, Avrupa’nın en geniş steplerini barındırmaktadır. Özellikle Macarların geleneksel yaşantısını devam ettiren köylüler turistlerin ilgi odağı olmaktadırlar.
1-) Yedigöller Milli Parkı - Bolu
Bu kadar yer saydıktan sonra yanıbaşımızdaki cennetten bahsetmemek ayıp olurdu. İşte dünyanın en güzel doğal alanlarından biri olan Yedigöller bölgesi. Bolu-Zolguldak-Düzce üçlüsünün ortasında bulunan Yedilgöller bölgesi idari olarka Mengen’e bağlıdır. 2.019 hektar alana sahip alan 1969 yılında milli park ilan edilmiştir. Gerek bitki örtüsü gerekse eşsiz sakinliği ile insanı bambaşka bir huzur hissi veren bu güzelliği hâlâ ziyaret etmediyseniz kesinlikle görmelisiniz.
4 yorum:
Bolu da böyle bir cennet olduğunu bilmiyordum :$ görmeyi çok istiyorum hele son resim beni çok heyecanlandırdı teşekkür ederim.
türkiyenin çok güzel yerleri var örneğin k.maraş'ta bulunan başkonuş isimli milli park geyiklerle felan tam bir cennet vadisi
diyarbakırda cennet adeta dünyanın en güzel şehri diyarbakır
türkiyenin her yeri cennet ama önemli olan kıymetini bilmek
Yorum Gönder