22 Eki 2009

Tarihin En İyi Ateşli Silahları

Ateşli silahlar icad edildiği günden beri insanların büyük saldırı ve savunma aracı olmuşlardır. İlk örneklerinin 10. yüzyılda Kuzeybatı Çin'de yapıldığı sanılmaktadır. Bugün bildiğimiz anlamda ateşli silahlar ise 1200’lerde görülmeğe başlanmıştır. Çin’in tarihsel olarak en yakın komşularından biri olan Türkler de ise silah kültürü tarihimiz kadar eskidir. Orta Asya’nın sert coğrafyasında hayatta kalmak için benimsenin “At, Avrat, Silah” düsturu günümüze kadar gelmiştir. Osmanlı’yı devletten imparatorluğa götüren süreçte de ateşli silahların kullanımı önemli rol oynamıştır. Köroğlu Destanı’nda geçen “Delikli demir icad oldu mertlik bozuldu.” sözü silahın dengeleri nasıl değiştirdiğinin en güzel kanıtıdır. Bugünkü listemizde modern dünyaya verdiği zararlarla tarihe geçmiş silahları inceleyeceğiz. Yazımıza geçmeden önce ülkemizde resmi kayıtlara göre her on kişiden birinin silah sahibi olduğunu hatırlatarak bireysel silahlanmanın magandalıkla birleştirilmemesini umut ediyoruz.

10-) MG-42

mg42ss4.jpg

mjk_mg42_3

İsminin açılımı Maschinengewehr (Makineli Tüfek) 42 olan bu silah 2. Dünya Savaşı’nın ürünü olup lakabı “Hitler’in Testeresi”dir. Savaş esnasında 400.000'den fazla MG42 üretildiği sanılmaktadır. Kullanıldığı en ünlü savaş Amerika’nın Omaha Sahili Çıkartması’dır. Yaklaşık 8mm’lik mermiler kullanan MG42 dakikada 1200-1800 mermi atabilmektedir. Yapılış mantığı ne kadar çok mermi o kadar çok düşman’dır. Bugünkü M60’lar MG42’de geliştirilmiştir. Bugün TSK tarafından kullanılan MG3'ler de bu tüfeğin 7,62'mmlik NATO mermisi kullanan halidir. 

9-) Glock

glock_17_19_26

glock-beta-600

Adını Avusturyalı tabanca üreticisi Gaston Glock’tan alan bu tabanca ilk olarak 1970’lerde Avusturya Ordusu için geliştirilmiştir. Glock 17 modeli hafif olduğu için daha çok polis teşkilatlarında kullanılmıştır. Silahın yapısı polimer ve çelik karışımıdır. X-Ray cihazlarında görünmediği için “hayalet” olarak adlandırılsa da bu tamamen yanlıştır. Silahın sadece bir kısmı polimerdir onun dışındaki kısımları tamamen çeliktir. Bu nedenle x-ray’lerde rahatlıkla görünür. Silahın tamamı polimer olsa bile mermiler yine silahı yakalatacaktır. Glock serisi dünyadaki en çok kullanılan tabancalardan biridir. Söküp takması kolay olup fiyatı diğerlerine göre daha ucuzdur. Çeşitli modifiyeler geçirmiş halleri bulunmaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta ekstra şarjörle desteklenmiş yarı otomatik bir Glock 22’dir. Gaton Glock'un açıklamalarına göre Glock tabancaları 100'den fazla ülkede 2.5 milyon'un üzerinde satmıştır.

8-) Lee-Enfield 303 

lee enfield No4

800px-British_Soldier_&_Lee_Enfield

İlk prototipi 1985  yılında İngiliz ordusu için geliştirilen LE-303 tüfeği bir defada 10 mermi almaktatır. Atış menzili döneminin emsallerine göre oldukça geniştir. Ekti menzili 500 metre olup keskin nişancı türü ise 1.800 metrenin üzerinde başarılı atış yapabilmektedir. Ortalama atış süresi doldurma hızına bağlı olarak dakikada 30-60 mermi arasında değişmektedir. Silahın doldurma anını İngiliz askerler “Mad Minute” yani Çılgın Dakika olarak adlandırmışlardır. Bugün fazla kullanılmayan bu silahın en ünlü kullanıcıları Afganistan’daki Taliban güçleridir.

7-) Beretta 92

silahcisansar_beretta92fs_grafikBERETTA_92_F_INOX

Ülkemizde çoğu zaman “Baretta” olarak yanlış teleffuz edilen İtalyan Fabbrica d'Armi Pietro Beretta firması tarafında üretilen dünyanın en popüler tabanca serilerinden biridir. 1526 yılında kurulan bu firma dünyadaki pek çok ülkeye silah satışı yapmaktadır. Türkiye’de de oldukça popüler olan Beretta 92 modeli ise 1975 yılında ilk kez piyasaya sürülmüştür. Tasarımını Carlo Beretta, Giuseppe Mazzetti ve Vittorio Valle yapmıştır. 9x19mm Parabellum mermiler kullanan Beretta 92 modeli ilk yapıldığında şarjörde 11 mermi taşıyordu. Beretta 92 modeli ülkemizde Makine Kimya Endüstrisi tarafından geliştirilerek 1992 yılında Yavuz 16 adında bir modele önayak olmuştur. Polis teşkilatımızda şu anda bu silahlar kullanılmaktadır.

6-) Smith & Wesson M29 Magnum

S&W Model 29 Combat 44 Magnum 3

Geldik ülkemizde de bir hayli bilinen bir başka silaha. 1856 yılında Horace Smith ve Daniel B. Wesson tarafından Amerika’da kurulan Smith & Wesson firmasının en popüler modellerinden olan m29 magnum revolver (toplu) silahların başarılı örneklerindendir. İlk üretimi 1955’te gerçekleştirilen m29’un ilerleyen yıllarda uzun namlulu türleri de yapılmıştır. Tek seferde 6 mermi alabilen m29 Türkiye’de hala pazar günleri TRT klasiği olan Clint Eastwood filmleriyle tanınmıştır.

5-) The Mauser Model 1893 

10683

İşte Türkiye’nin tarihinde önemli yer tutan bir başka silah: Mavzer. Türkülerimizde, kahramanlık hikayelerimizde bol bol adı geçen Mavzer, adını yapımcısı Paul Mauser’de almıştır. İlk üretimi 1824’te yapılan bu silahın ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan modeli 1893 versiyonudur. Dünyada en çok kullanan ordu İspanyol ve Osmanlı ordusudur. 57mm’lik 7 mermi alabilen bu tüfeklerden Osmanlı ordusunda 200 bin adet bulunduğu tahmin edilmekteydi. Bu 200 bin tüfekten geriye kalanlar Kurtuluş Savaşı’mızda da oldukça önemli bir yer tutar. Nitekim yukarıdaki fotoğrafta TC damgalı 1934 tarihli bir mavzeri görebilirsiniz. (Büyük hali için fotoğrafa tıklayınız)

4-) The IMI Uzi

spring_uzi_jpg

major1960

Dünya silah literatüründe önemli bir yeri bulunan Uzi marka silahların tasarımı bir dönem İsrail Savunma Bakanlığı yapmış olan Uziel Gal tarafından tasarlanmıştır. Uziel’in anlamı İbranice “Nur” demektir. İlk üretimi 1948 yılında yapılan bu silah yarı-otomatik olarak başladığı yolculuğuna tam otomatik lazer güdümlü modelleri ile devam etmektedir. 9mm parabellum mermi kullanan Uzi 32 mermi almaktadır. İçinde hareketli bir aksam bulunmadığında çöl ya da su ortamından etkilenmez. Oldukça hafif olması ve tek elle atış imkanı sağlaması nedeniyle kullanımı oldukça yaygındır. Piyasada yasadışı olarak 2 milyonun üzerinde satışı yapılmıştır. Bir savaş silahı olmaktan çok özellikle çetelerin gözdesi durumundadır.

3-) Henry Repeating Rifle

henry_goldenboy

Amerikalı silah üreticisi Benjamin Tyler Henry’nin ismini verdiği bu tüfek de dünyada oldukça kullanıcısı bulunan silahlardan biridir. Bizdeki adı “çifte” olarak tüfeklerin en etkili türlerinden biridir. Özellikle yaban avcılığına meraklı insanlar tarafında kullanılmaktadır. İlk üretimi 1860 yılında yapılan bu tüfek, tetik mekanizmasına yerleştirilen bir düzenek ile seri halde atış yapma imkanı vermektedir. Son modelleri 44 kalibre mermi kullanmakta olup dakikada 28 atış yapabilme hızına sahiptir.

2-) AK-47

ak47

aklgcolcopy

Türkiye’de Keleş olarak bilinen Kaleşnikov piyade saldırı tüfeklerinin ilkidir. Tasarımı Sovyet ordusunda görevli bir asker olan Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından yapılmıştır. Kalaşnikov, adını verdiği bu silah sayesinde Sovyet Rusya’da savaş kahramanı ilan edilmiştir. İlk tasarımı 1946’da Mihail’in bir Alman silahıyla yaralanmasının ardından yapıldı. 3 yıl sonra Kızıl Ordu’nun yeni oyuncağı oldu.  . 7.62x39 mm'lik mermiler kullanılan bu silah doğa şartlarına dayanıklılığı nedeniyle özellikler terörist gruplarca benimsenmiştir.  Türkiye’de ise Pkk ile mücadele kapsamında ordu kullanımına alınmıştır. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 olduğu sanılmaktadır.

1-) Colt 1911 .45 ACP 

Colt45ACP-1_800

İşte dünyanın en popüler ölüm oyuncaklarından biri. Ülkemizde 45’lik olarak bilinen en ünlü silahlarıdan biri olan Colt 1911 Amerikalı silah üreticisi  John Browning  tarafından tasarlanmıştır. 11.43mm çapınca 7 mermi alan Colt’un dolu ağırlığı 1.4 kg kadardır. Namlu boylarına göre büyükten küçüğe Government, Commander ve Officer's acp adlı modelleri mevcuttur. Amerika’da güvenlik güçlerinin resmi silahlarından biridir. Soğuk Savaş yıllarında da komuta kademesindeki hemen her kişisinin elinin altında bulunmuştur. Sağlamlığı ve tutukluk yapmaması ile ünlü olan Colt 1911’nin menzili 1.5 km olup etki alanı 50 metredir. Her bir mermisinin 43 gram olduğunu düşünürseniz yakın mesafeden ateş etmenin vereceği zararı tahmin edebilirsiniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu Siteye katilan herkese saygilar, tesekkürler.

Adsız dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

tesekkur ederız guzel bılgıler faydalandık

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons