25 Ağu 2009

Dünyanın En Görkemli Sarayları

Saraylar hiç şüphesiz bir şehir içindeki en önemli yapılardır. Gerek muhteşem görkemli mimarisi gerekse tarihsel önemleri nedeniyle bir şehre ilk kez gelenler için ilk görülecek mekanlardan biridir. Tasarımlarında ve mimarisinde ait olduğu milletin tipik karekteristik özelliklerini taşıyan bu yapılar aynı zamanda yöneticilerin bir nevi güç gösterisidir. Bunu en iyi yanıbaşımızdaki Osmanlı saray ve diğer  yapılarında da görebiliriz. Örneğin Osmanlı mimarisinde hemen hemen bütün camilerin kapıları insana kendini küçük hissettirmek istercesine devasa boyutlardadır. Tarihsel tespitimizi de yaptıktan sonra artık listemize geçelim. İşte dünyanın en görkemli en güzel sarayları…

1-) Chateau de Chambord (Fransa)

082209_1625_10MostBeaut1






Fransa’nın en görkemli şatolarından biri olan Chateau de Chambord, adını bulunduğu yer olan kuzey Fransa Loir ve Cher nehirlerinin arasında kalan Chambord bölgesinden almıştır. Fransa’daki Rönensans izlerini taşıyan bu görkemli saray mimari olarak İtalyan izleri taşımaktadır. Sarayı yaptıran Kral 1. François’in silüet olarak İstanbul’daki saraylara yakın bir görünüm yakalanmasını istemiş. Bunun içinde sarayın muhtelif yerlerine 800 heykel diktirmiştir. Saray toplamda 52.5 kilometrekarelik bir alana yayılmış etrafı ise 32 km uzunluğundan duvarlarla çevrilidir. 440 odası bulunan saray aynı anda 2000 kişi barındırabilecek kapasiteye sahiptir.



2-) Alhambra (İspanya)

082209_1625_10MostBeaut2
İspanya’nın Grenada bölgesinde bulunan Alhambra Sarayı Memlük döneminde 1353-1391 yılları arasında  yapılmış bir İslam eseridir. Alhambra adı Arapça kökenli olup Kırmızı Kale anlamına gelmektedir. 16. yüzyıldan itibaren saraya Hristiyan mimarisinden eklentiler yapılmıştır. Saray toplam 142,000 m² bir alana sahip olup surların en yüksek olduğu nokta 720 metredir.  Özellikle içerisinde barındırdığı İslam mimarisinin en güzel örnekleri nedeniyle sanatsal olarak da çok değerlidir.

3-) Potala Sarayı (Tibet)

082209_1625_10MostBeaut3
800px-Potala
Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde bulunan Potala Sarayı adını üzerine kurulduğu Lhasa Vadisinde yükselen Potala Tepesi’nden almaktadır. Tibet’in ruhani lideri 14. Dalai Lama’nın daimi ikametgahı olarak yapılan saray Çin işgalinin ardından Dalai Lama’nın Hindistan’a kaçmasının ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde 1.000 oda, 10.000 türbe ve yaklaşık 200.000 heykel bulunduran saray aynı zamanda ruhani bir ibadethane olup Tibet’in koruyucu tanrılarının mekanı olarak bilinmektedir. Sarayın vadi tabanından yüksekliği yaklaşık 1.000 metredir. Etrafında birbirinden ilginç yapı ve heykel barındıran Potala Sarayı UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

4-) Versailles Sarayı (Fransa)

082209_1625_10MostBeaut4
Fransa’nın en bilinen yapılarından olan Versailles (Versay) Sarayı 13. Louis tarafından 1624 yılında av köşkü olarak yapılmaya başlanmış şu anki şeklini 50 yılda 30.000 işçinin çalışması sonucu almıştır. Adlarını Roma tanrılarından alan 7 büyük salonu bulunan bu devasa yapının önündeki havuzda da güneş tanrısı Apollon'un arabası bulunumaktadır. Barok dönemi mimari  özellikleri taşıyan sarayda ayrıca birçok sanat eseri bulunmaktadır. Özellikle Versailles Bahçeleri ile gözkamaştıran bir görüntüsü bulunan sarayın tabloları Topkapı Sarayı’nda süsleme amaçlı kullanılmıştır.

5-) Yihe Yuan Sarayı (Çin)

082209_1625_10MostBeaut5 Yi_He_Yuan_-_A._Holdrinet
Çin’in başkenti Pekin’de bulunan bu tarihi yapının yapımına 1750 yılında başlanmış ve 1800’lere kadar uğradığı saldırılar nedeniyle yeniden yapılıp birçok eklemeye maruz kalmıştır.. Çin kraliyet ailesinin yaz aylarını geçirdiği mekan olduğu için Yazlık Saray olarak da bilinmektedir. Yihe Yuan adı ise Geleneksel Çinçe olup “Sağlık Bahçesi” anlamına gelmektedir. Zira saray etrafında özenle hazırlanmış çok güzel bahçeler bulunmaktadır. Kunming Gölü kıyısında bulunan saray 2.2 kilometrekarelik bir meydana sahiptir. 1998 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

6-) Schönbrunn Sarayı (Avusturya)

082209_1625_10MostBeaut6
Viyana’da ikamet etmekte olan bu güzel yapı 1500’lü yıllardan itibaren pek çok kraliyet mensubunun hizmet binası olarak kullanılmıştır.  İyi, güzel anlamına gelen Schönbrunn adını alması ise 1640’lı yıllarda II. Ferdinand zamanında olmuştur. O yıllardan beri pek çok kez restorasyon gören saray son büyük yıkımı Osmanlı’nın Viyana Kuşatması ile yaşamıştır. Hatta Osmanlı sadrazamlarından Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın bu güzel şehri yağmalatmadan teslim almaya çalışması başarısızlıkla sonuçlanınca bedelini canıyla ödemiştir.

7-) Mysore Sarayı (Hindistan)

082209_1625_10MostBeaut7
Hindistan’ın güney bölgesinde bulunan Kannada kentinde yapılan bu görkemli saray 14. yüzyılda  inşa edilmeye başlanmış olup 1912’ye kadar çeşitli nedenlerle restore edilmiştir. Mimari olarak Hint, İslam ve Gotik özellikler taşıyan bu yapı üç katlı taş bloklardan oluşmakta olup büyük mermer bir kubbe ile 45 metrelik 3 büyük kuleyle çevrilidir. İçerisinde ve çevresinde Hindu inançlarına göre yapılmış tanrı ve fil heykelleri vardır. Sarayı üç boyutlu olarak görmek isterseniz şuraya bakabilirsiniz.

8-) Nacional da Pena Sarayı (Portekiz)

082209_1625_10MostBeaut8
Ippar-palacio-pena-aerea
Portekiz’in tarihi Sintra yerleşiminde bulunan bu saray Orta Çağ’da şapel olarak kullanılan binanın sonranan eklemeleriyle oluşmuştur. 1493 yılından itibaren kraliyet ailesinin hizmetine giren saray  Hristiyanlar için hâlâ önemli bir ibadet merkezidir. Yüksek bir tepenin üstüne yapıldığı için çoğu zaman manastır gibi görülmüştür. Konumu nedeniyle gerek yıldırım gerekse deprem gibi doğal afetlerle defalarca yıkılmıştır. 20. yüzyıldan itibaren bugünkü şeklini alan Pena Sarayı, 1995’ten beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunmaktadır. Etrafında 200 hektarlık bir botanik park bulunan saray iç dekoru  Orta Çağ’ın genel özelliklerine göre döşenmiştir.

9-) Buckingham Sarayı (İngiltere)

082209_1625_10MostBeaut10
İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı  Westminster'da bulunan Buckingham Sarayı, 18 yüzyılda yerel yöneticiler olan düklerin kaldığı bir yapı iken III. George'un 1761'de karısı için satın alınmış ve kraliyet merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 602 odası bulunan saray hâlâ kraliyet ailesinin daimi ikametgahıdır. 450 hizmetlinin çalıştığı saray için İngiliz hükümeti yıllık 15 milyon Euro harcamaktadır. Buckingham Sarayı yılda ortalama 50,000 turist tarafından ziyaret edilmektedir.

10-) Zijin Cheng - Yasak Şehir (Çin)

799px-Beijing-forbidden4
Çin’in Pekin şehrinde bulunan muazzam bir yapılar topluluğu olan Yasak Şehir, Çing ve Ming Hanedanlıkları (14. yüzyıl)  döneminde yapılmıştır. Yasak Şehir adını imparator dışında hiçkimsenin girmesine için verilmediğinden dolayı almıştır. 720,000 m² lik bir alana kurulu olan Yasak Şehir’de 8,886 oda, 7 resmi salon, 17 saray ve diğer yapılar bulunmaktadır. Sarayın etrafını 6 metre genişliğinde hendekler ve 10 metre yükseliğindeki surlar çevrelenmektedir. Yüksek surlar daha önce Çin Seddi’nin yapımında da kullanılan Rammed Earth (vurulurak yerleştirilen toprak özü) yöntemiyle inşa edilmiştir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Hani Dolmabahce?

Adsız dedi ki...

iiyi de bu Chateau de Chambord sarayı çok hoşuma gitti çok görkemli..:D

Adsız dedi ki...

1. saray harikuladeydi...

Adsız dedi ki...

topkapı nerde

Adsız dedi ki...

yasin orda en görkemli saray yazıyor ve sarayın büyüklüğünün ihtişamıyla hiç alakası yoktur.Dolmabahçe varken

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons