18 Mar 2009

Dünyanın En Çok Kazandıran Bilgisayar Oyunları

Bilgisayarda oyun oynamak kimileri için gereksiz, kimileri için boş vakitlerde eğlenmenin bir yolu, kimileri için de bir yaşam tarzı. Özellikle bugünler de sayısı hızla artan browser ya da pc tabanlı MMORPG(Online Multiplayer Rol Yapma) oyunlarla hayatını bilgisayar başında geçirenlerin sayısı gittikçe artmakta. Aslında bu oyunlar son moda olmasına rağmen geçmişleri pek de eski değil. Bu nedenle olsa gerek satış rakamları bazı efsane oyunları geçemiyor ama ilerleyen yıllarda ne değişir bilemiyoruz. Lafı fazla uzatmadan işte dünyanın en çok satan oyunları...


1-) Grand Theft Auto IV


Grand Theft Auto serisinin Rockstar Games tarafından üretilmiş 9. oyunu olan GTA IV, 29 Nisan 2008'de Avrupa , Kuzey Amerika ve Okyanusya'da aynı anda PlayStation 3 ve Xbox 360 platformlarında piyasaya çıktı ve 30 Ekim 2008'de Japonya'da. Oyunun Windows versiyonu ise Kuzey Amerika'da 2 Aralık ve Avrupa'da 3 Aralık 2008'de piyasaya sürülmüştür. Oyun piyasada olduğu yerlerde ilk gününde 3,6 milyon kopya satarak 310 milyon $ satış geliri elde etti , ilk haftasında ise bu rakamlar 6 milyon adet ve 500 milyon $ olmuştu.13 Mayıs 2008'de Grand Theft Auto IV ," 24 saat içinde en yüksek hasılat yapan video oyunu" ve " 24 saat içinde en yüksek gelir sağlayan eğlence sektörü ürünü" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Bir günde 3,6 milyon adet satarak 310 milyon $ gelir sağladı.



2-) The Sims


The Sims, Will Wright tarafından tasarlanan, dağıtımı Electronic Arts'ın, yayımlanması Maxis'in önderliğinde piyasaya sürülmüş bir strateji-hayat simülasyonu bilgisayar oyunudur. "Sim" denen sanal insanların SimCity yakınlarında bir banliyöde geçen günlük aktivitelerinin birebir simülasyonudur. The Sims ilk 4 Şubat, 2000 tarihinde yayımlanmıştır. 2002 yılında yayınlana The Sims 1 6,3 milyondan fazla kopya satarak dünya çapında en çok satan bilgisayar oyunuydu. Ardından çıkan ikinci versiyonuyla birlikte kırılması güç bir rekora da imza atıp 100 milyon kopya sattı. Şu sıralarda satışta olan oyunun 3. versiyonu 130 milyon $ hasılat elde etti.




3-) Call of Duty: World at War



Call of Duty: World at War, serinin 5. oyunu olup, 2.Dünya Savaşı'nın Pasifik ve Batı Avrupa cephesi üzerine kurgulanmış FPS tarzı bir oyundur. 11 Kasım 2008 Amerika'da sonra da Avrupa'da satışa çıkmıştı. Üreticisi olan Activision Blizzard'a dünyanın en çok satan fps oyunu unvanını kazandıran serinin 4. oyununa nazaran daha az satsa da dünya çapında şu anda 3,2 milyon kopya ve 46 milyon $ ile listemizde 3. sırada.

4-)World Of Warcraft: Wrath of the Lich King



Blizzard Entertainment firması tarafından geliştirilen bir devasa çevrim içi rol yapma oyunudur (MMORPG-Massively Multiplayer Online Role Playing Game). Bağımlılık yaratan ve oyunda yaratılan karakterlerin büyük paralara satıldığı bir oyun efsanesi olan Wow'un serisinin son oyunu Wrath of the Lich King 13 Kasım 2008 tarihinden beri satışta olup 38 milyon $ hasılat ile 4. sırayı alıyor.

5-) Medal of Honor Allied Assault



II. Dünya Savaşı konulu bir oyun olan,türü FPS(First Person Shooter)yani birinci şahsın gözünden oynanan bir türdür.Oyunun geliştiricisi 2015 firması,dağıtıcısı ise Electronic Arts'tır. PC için çıkarılan ilk oyun Medal of Honor:Allied Assault PC oyuncuları tarafından çok sevilmiş,oyunun diğer versiyonlarının çıkmasını merakla beklemelerine sebep olmuştur.2008 yılı itibariyle çıkan Medal of Honor: War on Terror 34,2 milyon $ gibi bir gişe başarısı gösterdi.

6-) DOOM 3



Doom, 1993 yılında id software tarafından tasarlanmış, bir FPS türü bilgisayar oyunu. Piyasaya sürüldüğü yıl çoklu oyuncu özelliği vermesi, görsel özellikleri ile ABD daha sonra ise tüm dünyada adeta bir efsane haline gelmiştir. 32.4 milyon $ hasılatı ile yapımcılarının yüzünü güldürürken listemizde 6. sırayı alıyor.

7-) Command & Conquer Red Alert 3




Red Alert 3 Westwood stüdyoları tarafından Command & Conquer serisi devamı olarak 2000 yılında piyasaya sürülen Gerçek zamanlı strateji bilgisayar oyunudur. Amerika'nın Sovyetlerle mücadelesini konu alan oyununmüdavimleri mevcuttur ve oynanabirliği ile en çok tutulan oyunlardan biridir. 30Milyon $ gelirle listemizde 7. sırayı alıyor.





8-) Age of Empires II: The Conquerors Expansion




1997 yılında Ensemble Studios tarafından yapılan ve Microsoft tarafından piyasaya sürülen gerçek-zamanlı strateji oyunu olan Age of Empires serisinin 2. oyunu olan The Conquerors Expansion 2000 yılı itibariyle (1 yıl içinde) 2 milyonun üzerinde kopya satıı ve 20.1 milyon $ hasılat elde etti.





9-) Counter strike



Valve Corporation tarafından ilk olarak kasım 2000 yılında piyasaya sürülen Counter Strike, birçok ülkede yasaklanmasına rağmen hala en çok oynanan oyunlardan biri olma unvanını koruyor. Elde ettiği 17 milyon $ satış başarısı ile 9. sırada yer alıyor.


10-) Far Cry




Far Cry, Almanya'da Crytek tarafından geliştirilmiş ve Ubisoft tarafından yayınlanan oyun, 23 Mart 2004'te Microsoft Windows için satışa sunulmuştur. Far Cry dört ay içinde 730,000 adet satılmış ve halen dünya çapında 1 milyonun üzerinde kopyası satılmaktadır. Yapımcılarına 11 milyon $ kazandırarak listemizde son sırayı alıyor.

Not: Rakamlar sadece pc tabanlı oyunların satış rakamlarını yansıtmaktadır. PS, Xbox, Wİİ gibi platformlar için yapılan satışlar değerlendirmeye alınmamıştır.


6 yorum:

Unknown dedi ki...

dünyanın, üreticisine en çok kazandıran oyunu tabiki world of warcraft'tır.
oynayabilmek için orjinal oyun almanın gerekliliğini bir kenara bırakırsak, 11 milyon kullanıcısının her ay 13 euro ödemesinden de bu sonuca varabiliriz.

Yasin Tekin dedi ki...

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim alper bey. Yalnız burada verdiğimiz sadece cd satış rakamlarından kazanılan hasılattır. Oyun için ayrıyeten ödenen paraları hesaba katarsak haklısınız wow ve knight online ile yarışabilecek oyun piyasada yoktur herhalde.

Adsız dedi ki...

burada unuttuğunuz bir şey var yalnız. o da tek kişi oynanan oyunların yapım maliyetiyle kıyaslandığında. wow gibi oyunların server ve güncelleme maliyetlerinin oldukça yüksek oluşudur. yani blizzard kullanıcılarından gelen 13euro'nun tamamını cebe indirememektedir. ama eşek yüküyle para kazanmiyorlar mi evet kazaniyorlar.

elebego dedi ki...

iyide half life nasıl unutulur counter bile half lifeın alt oyunu

Yasin Tekin dedi ki...

@elebego
Unutulduğu için değil satış rakamlarından kazandırdığı miktar belli olmadığı için listede Half Life yoktur. Yoksa Half-Life'ın COD'den sonra en çok satan 2. fps oyunu olduğunun farkındayız.

Adsız dedi ki...

sims i ikinci sıraya koymuşlar çok sevindim.bende sims oynuyorum.sizede tavsiye ederim insanlara istediğiniz şeyi yaptırıyorsunuz.bu arada counterinde bu kadar az satış yapacağı aklıma gelmemişti.ben onu çok meşhur bir oyun zannediyordum...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons