7 Mar 2009

Dünyayı En Çok Etkileyen Kitaplar

Dünya literatür tarihinde öyle kitaplar yazıldı ki insanlık, cehalet karanlığında yolunu yüzyıllarca o kitapların yaydığı ışıkla buldu. Kimisi hala o ışığı yaymaya devam ederken kimisinin miyadı doldu veya daha iyisi yazıldı. İnsanlık varoldukça unutulmayacak bu kitaplardan bir derleme yapalım istedik Matematikten tıbba, tıptan dine, dinden fiziğe işte dünyayı en çok etkileyen kitaplar...
Not: Sıralama subjektiftir. Verilen değeri göstermez.

1- Philosophiae Naturalis Principia Mathematica - Isaac Newton


( Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri)

5 Temmuz 1687'de Latince olarak yayınlanan 3 ciltlik bu kitap ile modern matematik ve fiziğin temellerini içeren bir çok hipotez yayınlanmış oldu. Klasik mekanik'in temellerini oluşturan Newton'un hareket kanunlarını ve Kütleçekim kanunu da bu kitap ile yayınlanmıştır. Ünlü elma hikayesinin ürünü olan bu kitapta yayınlanan teoriler klasik mekaniğin yeni teknolojilerle yetersiz kalması sonucu yerini yavaş yavaş Kuantum fiziğine bırakmaya başlamıştır. Albert Einstein, Niels Bohr gibi ünlü fizikçiler bu kuralların sarsılmasına, değiştirilmesine etki etmiştir.


2- The Analects - Confucius



M.Ö 5. yüzyılda Çin'de yaşayan düşünceleri dünyaya mal olmuş ünlü düşünür Konfüçyüs'ün kendisi öldükten sonra kitaplaştırılan düşüncelerini içeren bu kitap, özellikle Doğu Asya'yı derinden etkilemiştir. İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle düşünceleri dünyayın her tarafına yayılan Konfüçyüs adına din bile kurulmuştur ancak kendisi sanılanın aksine din adamı değildir ve din hakkında fazla konuşmamıştır. Öğretileri yönetim ile alakalı olmakla birlikte, halk için de ciddi bir manevi sorumluluk öngörmektedir. Temelde felsefesi: ahlak, sosyal ilişkiler, politika ve adalet olarak dört ana ayağa oturur. "Oğuldan istenen babaya, memurdan istenen hükümdara, kardeşten istenen ağabeye, arkadaştan istenen de kendisine verilmelidir" diyerek, felsefesinin neredeyse tüm boyutlarını yansıtmıştır. Analekt yani Konfüçyüs’tan Seçmeler denen derlemelerde, kendisi ve öğrencileri arasında geçen konuşmalara yer verildi. Burada yazanların çoğunun gerçekten Konfüçyüs'a ait olmadığı ama zamanla onun düşünceleri gibi kabul edildiği bilinir. 'Büyük Bilgi' ve 'Ortayol Doktrini' bu derlemelerde tüm insanlığa açıkça bildirildi.


3- The Interpretation Of Dreams - Sigmund Freud





Düşlerin Yorumu Avusturya'lı nörolog Sigmund Freud'un en ünlü çalışmalarından biridir. Aslında 1899 yılında yayımlanan kitap yayınevi tarafından 1900 tarihiyle basılmıştır. Freud, araştırma hayatı boyunca bu çalışmasına devam etmiş ve gelişmeleri yeni baskılarına eklemiştir. Yazıldığı dönemde çok ilgi çekmemesine rağmen sorguladığı konu ve uyguladığı yöntemle zamanla ön plana çıkan eser olumlu ve olumsuz birçok tepki almıştır. Özellikle rüya incelemelerinin bilimselliğinin tartışmaları Freud'un eleştirildiği önemli noktalardan biri olmuştur. Düşlerin Yorumu, yazarın düşün dünyasını her açıdan etkileyen Oidipus kompleksini de ilk defa ileri sürdüğü eseridir. Ayrıca Psikanaliz kuramı ve psikoterapi yöntemi ilk defa bu kitapta dile getirilmiştir. Psikoloji bilimi hala bu Freud'un bu ve diğer kitapları ile şekillenmektedir.




4- El-Kanun fi't-Tıb - İbn-i Sina





Batı'da Avicenna olarak da bilinen İbn-i Sina'nın 14 ciltlik tıp ansiklopedisidir. Arapça yazılmış olan eser 1025 yılında tamamlanmıştır. Eserin içeriği İbn-i Sina'nın kendi hekimlik deneyimlerine, Orta Çağ İslam tıbbına, antik Yunanlı hekim Galen'in yazılarına, antik Hint tıp geleneğinin hekimlerinden Sushruta ve Çaraka'ya, ve antik Arap ve Pers tıp geleneklerine dayanmaktadır.Eser sıklıkla tıp tarihindeki en ünlü eserlerden birisidir. Eserin en eski bilinen nüshası 1052 tarihlidir.12. yüzyılda Canon medicinae adıyla Latinceye çevrilmiş, 1279 yılında ise İbranice çevirisi yapılmıştır. O dönemden başlayarak özellikle Batı'daki tıp biliminin gelişiminde önemli rol oynayan kitap, yıllarca tıp okullarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Nitekim doktor William Osler eserin "diğer tüm eserlerden uzunca bir süre boyunca tıbbın incili olarak kaldığını" belirtmiştir. Eserin Latince sürmünün ilk üç kitabı 1472'de basılırken, tamamını içeren nüshalar 1473'te ortaya çıkmıştır.



5- The Histories - Herodotus

M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış olan Yunanlı tarihçi Herotod, gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı, Herodot Tarihi olarak bilinen eserinin esas konusu, Persler ve Yunanlar arasında yapılan Pers Savaşları'dır. Romalı devlet adamı ve bilgin Cicero tarafından pater historiae (tarihin babası) olarak tanımlanmıştır.Pers-Yunan Savaşları Herodot Tarihinin asıl konusu olmakla birlikte, bu eser yalnızca bir tarih kitabı değildir. Eski Yunan'ın bu ilk nesir sanat eseri, aynı zamanda çeşitli ulus ve ülkeler üstüne, efsaneyle karışık coğrafik ve sosyolojik bilgiler de veren bir hazinedir. Eserin asıl önemli yanı ise tarihi olayları neden sonuç ilişkisi içinde ve tarafsız olarak anlatmaya çalışan ilk kitap olmasıdır.Yani bugünkü tarihçiliğin ilk adımıdır.


6- The Republic - Platon



Asıl adı Aristokles olan ve doğuda Eflatun adıyla bilinen ünlü filozof, Geniş omuzları ve atletik yapısı nedeniyle, Yunanca Platon (geniş göğüslü) lakabı ile anıldı ve tanındı.. Eflatun’un felsefi görüşlerinin üzerinde hala tartışılmaktadır. Eflatun, batı felsefesinin başlangıç noktası ve ilk önemli filozofudur.sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Devlet adlı eseri Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir.



7- Geographia -Ptolemy




Biz de Batlamyus adıyla tanına Ptolemy, coğrafya araştırmalarına da öncülük etmiş ve Coğrafya adlı yapıtıyla matematiksel coğrafya alanını kurmuştur. Bu kitap Kristof Kolomb'a kadar bütün coğrafyacılar tarafından başvuru kitabı olarak kullanılmıştır.Coğrafya, sekiz kitaba bölünmüştür ve matematiksel coğrafya ile haritaların çizilebilmesi için gerekli bilgilere tahsis edilmiştir.Coğrafya'nın Birinci Kitabı, Dünya'nın -ya da doğrusunu söylemek gerekirse Yunanlılar tarafından bilinen Dünya'nın- büyüklüğü ve kartografik izdüşüm yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiler verir.Verdiği koordinatlar hatalı da olsa enlem, boylam gibi unsurları ilk kullanan kişi Batlamyus'tur. Kristof Kolomb bu bilgileri kullanarak Kuzey Amerika'yı keşfetmiştir.

8- Communist Manifesto - Karl Marx and Friedrich Engels



Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de yayımlanan yazıdır. Komünizmin ilk bildirgesidir ve dünyanın en etkileyici politik yazılarından biridir. Pembe kapaklı olan baskısı Türkiye'de "komünist" sözcüğünün kullanımının sakıncalı sayıldığı dönemde pembe kitap olarak anılmıştır. Komünist Manifesto, proletaryanın burjuva düzenini ve özel mülkiyeti bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız bir toplum düzenini gerçekleştirmesi gerektiğini söyler. Bu tez ile kitleleri etkilemeyi başaran Marx, tarihe damgasını vuracak olan Lenin, Stalin, Che Guevara, Mao Zedong gibi liderlerin yaratılmasına da vesile olmuştur. Ülkemizde ise adı Nazım Hikmet Ran ile özdeşleşmiştir.


9- On the Origin of Species - Charles Darwin




Türlerin Kökeni, İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'in 24 Kasım 1859'da yayınlanandı. Orjinal adı, Yaşam Mücadelesinde Doğal Seçilim veya Avantajlı Irkların Muhafazası Yoluyla Türlerin Kökeni Üzerine idi ve 1872'de "Türlerin Kökeni" olarak değiştirildi. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir. Çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galapagos adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim kuramı üzerinedir.Charles Darwin’in eseri Marx ve Engels'in de yoğun ilgisini çekmiştir.Darwin hakkındaki en önemli yanılgı ve önyargı, Darwin'in insan kökenini maymunlara dayandırdığına dair iddialardır. Tam aksine Darwin bu konuda uyarıda bulunmaktadır. İnsan, maymunlarla aynı türden gelmektedir ama maymunların evrimi sonucu ortaya çıkmamıştır. Ortak atadan bir ayrılma söz konusudur.Charles Darwin kitabındaki iddialar ile dindar kesimden ve özellikle kiliseden tepki alacağını bildiği için kitabı üzerinde ölümümden sonra açılacak notu ile evinin merdiven altındaki süpürgeliğinde, sandığa saklamıştır.Kitabın burada kalma süresi tam 20 yıldır.



10- Kuran ve Kitab-ı Mukaddes

Kitab-ı Mukaddes, Eski Antlaşma'yı ve Yeni Antlaşma'yı içeren, Hıristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır. Kitab-ı Mukaddes bazen Türkçe'ye hatalı olarak İncil adıyla çevrilmektedir. İncil, Kitab-ı Mukaddes'in 2. bölümü olan Yeni Antlaşma'nın Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış olduğuna inanılan ve İsa'nın yaşamını farklı yönlerden ele alan ilk dört kitabına da verilen addır. Kitab-ı Mukaddes'e inanan Hristiyanlar dünyanın her yerine yayılmış olmakla birlikte yoğun olarak Avrupa'da, Amerika'da, güney Afrika'da ve Avusturalya'da bulunmaktadırlar. Hristiyanlık, 2 milyardan fazla mensubu ile dünyanın en yaygın dinidir.

İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim, ilk kez 7. yy'da kitap haline getirilmiştir.Kur'ân ayrıca Kelamullah, Kitabullah, Furkan, Tenzil, Mushaf, Kitab, Nur ve Zikir isimleriyle bilinir. Okunuşunun kutsal olduğuna inanılarak, sadece yazı ile Kur'an'ın tam olarak sonraki nesillere aktarılamayacağı düşünülmüş, ilave işaretlemeler ve özel okunuşu tecvid ile birlikte nesilden nesile aktarılmıştır.Dünyadaki Müslüman nüfus 2008 senesi rakamlarına göre 1,5 milyar kadardır.

1 yorum:

Aysenur dedi ki...

Bravoo çok işime yarayacak

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons