26 Mar 2009

Dünyanın En İlginç 10 Sanat ve Sanatçısı

Sanat sanat için midir? Mesajları olmalı mıdır yoksa sadece yapmış olmak için mi yapılır? Her "şey" sanat için kullanılabilir mi? Dünyada yıllardır tartışılan bu soruları şimdilik bir kenara bırakıyoruz ve sizi dünyanın en ilginç sanatları arasında ufak bir gezintiye çıkartıyoruz. İlginç diyoruz çünkü gerçekten tarif etmek için başka bir kelime bulamadık. Öyle değişik materyallerden öyle işler çıkartmışlar ki bu kadar da olmaz diyorsunuz. Çerden çöpten sanat mı olurmuş demeden önce listemize bir gözatın. Bence hiçbiri Bedri Baykam kadar olamaz :)

1-) Gölge Heykeller - Tim Noble / Sue Webster


Yaratıcılık böyle bi'şey olsa gerek... Tim Noble ve Sue Webster ikilisi tamamen çöpleri kullanarak yarattıkları mizansenlerle duvarlara harika heykeller (ya da heykel gölgeleri mi desek) yaratmayı başarmışlar. İngiliz çift çöpleri kullanarak yaptıkları bu şaheserlerle İngiltere'nin hemen dikkatlerini çekmiş ve eserleri muazzam ilgi görmüş. Şu anda ise Nottingham Trent University'de Güzel Sanatlar Akademisi'nde hocalık yapmaktalar.


2-) Kaldırım Boyama - Julian Beever


Sanatçı Julian Beever'ın tebeşirlerle kaldırımlarda yarattığı üç boyutlu bu muhteşem tablolar ona haklı bir ün kazandırmış.Belçika asıllı İngiliz sanatçı Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Danimarka, İspanya gibi bir çok ülkenin kaldırımlarında yaptığı tablolarla Kaldırımların Picasso'su unvanını almış. Anamorphosis denilen özel bir yöntemle yaptığı tablolar gerçekten her yerde görülmeyecek cinsten. Diğer eserlerine şuradan bakabilirsiniz.


3-) Sakız Heykeller - Maurizio Savini


Sakızdan da sanat mı olurmuş dediğinizi duyar gibiyim. İtalyan sanatçı Maurizio Savini fiberglas ve sakız karışımından yaptığı heykeller ile Fransa, İtalya, Küba gibi bir çok ülkede sergiler açmış. Eserlerin bir kısmını şuradan görebilirsiniz.

4-) Ekmek Heykeller - Kittiwat Unarrom




Eskilerin bir sözü vardır: "Nimetle şaka olmaz!" diye. Peki nimetle sanat olur mu? 28 yaşındaki Taylandlı fırıncı Kittiwat Unarrom ekmekten yaptığı korkunç heykeller ile bu soruya bir cevap bulmuşa benziyor. Eski bir güzel sanatlar fakültesi öğrencisi olan Unarrom, mezun olduktan sonra bir fırıncıda çalışmaya başlamış ve bir gün eğitimini aldığı alanı ve çalıştığı mesleği birleştirmek gibi dahiyane bir fikir gelmiş aklına. Sonuç ise ortada...



5-) Askılık - David Mach


56 yaşındaki İskoç heykeltraş David Mach ise bildiğimiz elbise askılığından akılalmaz heykeller çıkartmayı başarmış. Bu yaratıcılığı ile 1988'de İngiltere'nin en saygın sanat ödüllerinden olan Turner Ödülleri'ne aday gösterilmiş.Şimdi ise İngiltere Kraliyet Sanat Akademi'sinde heykel profesörü olarak görev yapmakta.



6-) Lego Sanatı - Nathan Sawaya
Çocukluğumuzun efsane oyuncağı olan Lego yaratıcı ve sabırlı ellerde bir sanat aracı olmayı başarmış. Küçükken Legolardan ev yapmayı başarınca sevinirdik ve en fazla annemizden aferin alırdık. Nathan Sawaya ise heykeller yaparak Lego şirketinden Profesyonel Legocu Sertifikası almayı başarmış. Amerikalı sanatçı Sawaya'nın eserleri 2007 yılından beri Lancaster Museum of Art'da sergilenmekte.

7-) Holografi - Margaret Benyon
41 yaşındaki İngiliz ressam Margaret Benyon, tablolarını fırça-tual-boya üçlüsü ile değil alışılmış dışında bir yöntemle yapıyor. Evinde kurduğu stüdyoda hologram (lazer ile üçboyutlu görüntüler elde etme yöntemi) ile tablolar yapan Benyon, şu an Avustralya'da yaşıyor ve üniversitede hocalık yapıyor.

8-) Bilgisayar Parçaları - Choi Jung Hyun
Koreli sanatçı Choi Jung Hyun, bilgisayar parçaları kullanarak yaptığı heykeller ile yaşadığı Yeni Zelanda'da oldukça meşhur biri olmayı başarmış.
9- ) Boya Kalemleri - Jennifer Maestre
Amerikalı sanatçı Maestre, renkli boya kalemleri kullanarak yaptığı soyut heykeller ile dikkat çekici çalışmalara imza atmış. Önceleri boncuk işleyen Maestre daha sonra kalemler kullanarak doğadaki hayvan formlarından esinlendiği heykelleri yaratmaya başladı. Yaptığı bir çok çalışmada doğadaki hayvanlardan esinlenmiş. Mesela yukardaki çalışması deniz kestanesini anımsatmıyor desek yalan olur.

10-) Mikroskobik Heykel - Willard Wigan
İğne deliğinde Obama Ailesi
İngiliz sanarçı Willard Wigan 0.005 mm boyutlarında yaptığı mikroskobik heykeller ile dünyadaki en ilginç sanatlardan birini gerçekleştirmekte. Özellikle tarihteki ünlü kişilerin iğne deliği, kürdan ucu gibi uçuk nesneler üzerine yaptığı miniminnacık heykelleri ile İngiltere Kraliyet Madalyası ile ödüllendirilmiş. Sanatçı Liverpool'un 2007'de Dünya Kültür Başkenti olması dolayısıyla başladığı bu iş büyük ilgi görünce devam ettirme kararı almış.

2 yorum:

Osman Bulut dedi ki...

ilginçlermiş hakikaten...

Yasin Tekin dedi ki...

@Mûhibbî yorumunuz için teşekkürler...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons