8 May 2009

İnternetin En Eski Siteleri

 safe_image

Türkiye’de internetin geçmişi çok da uzun değil ancak doğduğu topraklarda bu işlerin başlangıcı 20-25 yıl öncesine dayanıyor. iwhois.com adlı hosting sitesinin yayınladığı listeye göre internetin en eski siteleri de belli oldu. O zamanlar ne yaptıklarının farkındalar mıydı bilemiyoruz. Günümüzde site yapmak isteyip de domanin bulamayanların ve istedikleri domainlere binlerce dolar ödeyenlerin sayısı hiç de azımsanacak boyutta değil. Hal böyle olunca biz de internet dünyasının en eski sitelerine bir göz atalım dedik. Böylece internet ve bilgisayar teknolojilerinin gelişimini daha iyi görmüş olduk. Bazıları aynı kalmış bazıları ise çağı yakalamayı başarmış. İşte yeni ve eski halleri ile internet dünyasının en eski siteleri…

 

1-) symbolics.com / 15 Mart 1985

symbolic

Valla internet ve bilgisayar dünyasının gelişimini görelim demiştik ama ilk sitemiz bizi bir hayli hayal kırıklığına uğrattı. İnternet dünyasının .com uzantılı ilk sitesi tam 24 yıllık ama o günden bu yana pek de değişmemiş anlaşılan. Symbolics Inc. adlı yazılım şirketine ait bu sitenin yeni teknolojilerle arası pek iyi değil retro takılıyorlar hala.

2-) bbn.com / 24 Nisan 1985

bbn_eski bbn_yeni

İkinci sitemiz olan bbn.com da aradığımızı bulduk. Yine bir yazılım firmasına ait bu site aradan geçen uzun yıllar boyunca epey yol katetmiş. Şuanki sitelerinde kullandıkları sloganı bence sonuna kadar hakediyorlar. (yeniliğin tarihi)

3-) think.com / 24 Mayıs 1985

think_e think_y

7-) xerox.com / 9 Ocak 1986

xerox xerox_y

Listemizde ilk tanıdık isim ofis hayatının vazgeçilmez alet edevatlarının kaliteli üreticilerinde xerox markasına ait site oldu. Yazıcı ve fotokopi makinelerinin üretiminde dünyada olduğu gibi ülkemizde de hatırı sayılır bir yeri olan xerox firmasının yazılım işlerinde de önce bir isim. Mouse bile onların icadı imiş =)

9-) hp.com / 3 Mart 1986

hp hp_y

Ürettiği yazıcı, bilgisayar, laptoplar ile ülkemizde de oldukça fazla kullanıcısı bulunan HP firması internet teknolojisi kullanmakta da rakiplerinden biraz daha çabuk davranmış. Teknolojinin anavatanı Silikon Vadisi’nin ilk sakinlerinden de bu beklenirdi fakat Türkiye’deki müşteri hizmetleriniz hala çok kötü söylemedi demeyin… Hatta İhsan Yıldırım deyişi ile “yaratıyosun bari takip et!”

11-) sun.com / 19 Mart 1986

sun sun_y

13-) intel.com / 25 Mart 1986

intel intel_y

4 yorum:

Unknown dedi ki...

arkadaş yazını okudum. habberci.com da sana 5 puan verdim. bu siteyi sevdim ve htt://technology-tna.blogspot.com adresine reklamını bedava olarak verecegim. djvuslatdj@gmail.com mozalemirac@gmail.com mail adreslerim. aynı desteği senden de bekliyorum. kolay gelsin...

Yasin Tekin dedi ki...

@djvuslat
Değer yorumun ve jestin için teşekkürler. Gereken yapılmıştır.

Adsız dedi ki...

ilk türk siteleri neler acaba??

Yasin Tekin dedi ki...

İlk Türk internet siteleri Türkiye'de internet servis sağlayıcısı (ISS) olarak hizmet vermiş firmaların ve Odtü'nün siteleriydi. İlk açılan Odtü tarih 1993'tü sanırım. Sonrasında ttnet, superonline, turk.net gibi bir çok servis sağlayıcı internet sitelerini açtı.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons