18 Nis 2009

Tıp Tarihinin En İnanılmaz 10 Hatası

Doktor ihmalleri eskiden anahaber bültenlerimizin vazgeçilmez malzemeleriydi. Midede unutulan neşterler, yanlış organı ameliyat etmeler gayet aşina olduğumuz konulardı. Türkiye’de olduğu kadar dünyada da durum pek farklı değil aslında. Dünya tıp hatalarından dolayı yılda 100 bin insan hayatını kaybediyor. Bu hataların çoğu yanlış ilaç kullanımından olsa da hastanelerde çok daha vahim durumlar mevcut maalesef. Doktorlarımız da bu durumun farkında olacaklar ki olası tazminat davalarına karşı sigorta bile yaptırmışlar. Bu tarz nahoş durumlarla karşılaşmamak için Mehmet Öz’ü dinleyip bilinçli hasta olmakta fayda var. Neyse fazla dağıtmadan konumuza dönelim. İşte dünyanın konuştuğunu tıp tarihinin en inanılmaz hataları…

 

1-) Doğum Kliniğinde Spermler Karışırsa

a348_invitro

Türkiye hastanelerinden yeni doğan bebeklerin karıştırılmasına alışığız ama bu olay doğrusu bizi bile aşmış durumda. Amerika’nın New York metropolünde yaşayan Thomas Andrews ve eşi Nancy, çocuk sahibi olmak için başvurdukları doğum kliniğinin inanılmaz hatasını yıllar sonra anlayabildiler. 2002 yılının Ekim ayından dünyaya getirdikleri ve Jessica adını verdikleri bebeklerinin aslında “teknik olarak” kendi çocukları olmadığı zaman içerisinde ve acı bir şekilde öğrendiler. Beyaz bir çift olan Thomas ve Nancy Andrews’in küçük kızları büyüdükçe ten rengi siyahileşmeye başlamış. Durumdan şüphelenen baba DNA testi yaptırınca eşinin doğum yapabilmesi için kullanılan spermlerin kliniğin başka bir müşterisi olan Afrikalı Adalet Sheila ve Abdus-Salaam çiftine ait olduğu ortaya çıkmış. Kuruma dava açana talihsiz aile ise çocuklarının velayeti için bir dava ile de karşı karşıya kalabilirler. Hindistan’da olsalardı başlarına gelen bu talihsiz olay yüzünden öldürülmüş bile olabilirlerdi.


 

2-) Yanlış Kalp ve Yanlış Akciğer Bir Hayatı Söndürdü

a348_wrongheart

17 yaşındaki Jésica Santillán, 2003 Eylül ayında Amerikanın en köklü üniversitelerinden Duke Üniversitesi Hastanesi'ne organ nakli için yatırıldığında muhtemelen iyileşip hayatına devam etmeyi umuyordu. Başlangıçta her şey çok güzel gitti. İhtiyacı olan kalp ve akciğer 17 cerrahla yapılan dev bir operasyonla Jésica Santillán’a nakledildi. Ancak 2 hafta sonra Jésica komaya girdi ve bir dizi ameliyat geçirmesine rağmen kurtarılamadı. Olayı federal mahkemeye taşıyan ailesi acı sonucu öğrenmek için çok beklemedi. Çünkü yapılan araştırmada nakledilen organların doku ve kan uyumumun organ nakli için yeterli olmadığı anlaşıldı.

 

3-) 200.000 Dolarlık Testis

a348_testicle

Amerikan Hava Kuvvetleri’nden emekli olan 47 yaşındaki Benjamin Houghton, sol testisindeki bir ağrı şikayetiyle Los Angeles’ta bir tıp merkezine gitti. Yapılan tetkikler sonucu kanserden şüphelenen doktorlar tüm vücuda yayılmaması için ameliyata karar verirler. Benjamin Houghton’nın dosyası ameliyat masasına gelene kadar bir dizi yanlış işleme tabi olduğu için yanlışlıkla sağlıklı olan sağ testisi alınır. Olay mahkemeye taşınır ve hastane Benjamin Houghton’a 200.000 dolar ödemeye mahkum edilir.

 

4-) 33 Cm’lik Emanet

a348_souvenir

Donald Church, 2000 yılında Washington Üniversitesi Hastanesine iyileşmek için geldiğinde muhtemelen başına geleceklerden habersizdi. Karın bölgesindeki tümör alınırken vücudunda 33 cm uzunluğunda ve ameliyatlarda kullanılan cetvel benzeri bir alet unutulmuştu. X-ray cihazına takılan bu cisim nedeniye hastane Donald Church’a 97.000 $ tazminat ödemeye mahkum oldu. Üstelik bu hastanenin ilk sabıkası da değildi. 1997-2000 yılları arasında buna benzer 4 olaya daha adı karışan hastane büyük prestij kaybı yaşamış.

 

5-) Başarılı bir kalp ameliyatı… Fakat yanlış hasta…

a348_openheart

Joan Morris adlı hasta beyin ameliyatı için gittiği hastaneden kalp ameliyatı olarak taburcu edilmiş. Hastane yoğunluk ve kapasite yetersizliğinden dolayı hastaların yatak ve raporlarını karıştırınca bu inanılmaz hata meydana gelmiş. Neyse ki zarar gören olmamış ancak ortaya çıkan trajikomik durumdan hastane personeli nasibini de almış.

 

6-) Bir Yılda 3 Hatalı Beyin Ameliyatı

a348_RhodeIsland

Amerika’daki Rhode Island Hospital doktorları bir rekora doğru koşuyorlar. Aynı yıl içerisinde yaptıkları 3 beyin ameliyatı da aynı hata ile sonuçlanmış. Son vukuatları ise gazetelere yansıyınca faturası ağır olmuş. 86 yaşında bir kadına yaptıkları hatalı beyin ameliyatı sonucunda ölünce 50.000 dolar tazminat ödemeye mahkum olmuşlar. Ayrıca hastanenin tıp lisansı da iptal edilmiş.

 

7-) Pardon Yanlış Bacağı Kesmişiz

a348_leg

52 yaşındaki Floridalı Willie King, Şubat 1995’te yattığı Tampa University Community Hospital’dan bir bacağını kaybetmiş olarak çıkacağını biliyordu ancak sağlam bacağını kaybedeceğini sanırım tahmin etmemiştir. Bu inanılmaz hatanın bedeli de çok büyük olmuş. Ameliyatı yapan doktorun lisansı iptal edilip 10.000 dolar, hastane ise 900.000 dolar tazminat ödemeye mahkum edilmiş.

 

8-) Sağlam Böbrek Doktor Kurbanı

kindnet

Bir yanlış organ haberi daha… Amerika’nın Minnesota eyaletinde bulunan Park Nicollet Methodist Hospital doktorları trajik bir hata ile bir hastasının sağlam böbreğini alınca gazete manşetlerindeki yerini aldı. İyileşmek için gittiği hastaneden diyalize mahkum şekilde çıkan hasta ise yeniden iyi olmak için uygun böbrek bulunmasını bekliyor.

 

9-) Yarı Uyanık Halde Ameliyat

a348_awake

Amerika’nın Virginia eyaletinde yaşayan Sherman Sizemore 19 Ocak 2006’da karın ağrısı şikayetiyle Raleigh General Hospital’a gelmişti. Doktorlar ameliyat olmasına karar verdiler. Ancak onun ameliyatı normalinden çok daha acılı oldu. Çünkü Sherman anestezi uzmanının hatası sonucu tam olarak bayıltılmadan ameliyat edildi. Anestesiz Farkındalık olarak bilinen bu durum Awake (Anestezi) isimli filme de konu olmuştu.

 

10-) Doktor Kurbanı Komedyen

a348_dana

Amerika’da Saturday Night Live adlı şov programı ile ünlenen komedyen oyuncu Dana Carvey de trajik bir tıbbi hata kurbanı olmuş. Kalbe giden damarlarında tıkanıklık tespit edilen ünlü komedyen geçirdiği by-pass ameliyatından sonra şikayetleri devam edince başka bir doktora gitmiş ve yanlış damarın ameliyat edildiği öğrenmiş. Sonuç ise tarihin en büyük rakamlı tazminat davalarından biri… 45 yaşındaki 2 çocuk babası Carvey, ölüm tehlikesi yaşadığını iddia ederek ameliyatı yapan hastaneye 7.5 milyon dolarlık tazminat davası açmış.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons