12 Nis 2009

Türk Sinemasının En Yakışıklı 10 Jönü

Vakti zamanında ünlü Türk düşünürü Hülya Avşar “Türkiye’de jön yok!” deyip hararetli bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Bazen konunun direkt muhatapları bazen de uzatılan her mikrofona bişeyler saçmalayanlar kendilerince katılmıştı o tartışmalara. Bu tartışma bize de bu liste için ilham kaynağı oldu. Bir zamanlar beyazperdeden bir bakışla genç kızların kalbini titreten kartpostal çocuklarını analım istedik. İşte Türk sinemasına yıllarını vermiş en yakışıklı 10 jönümüz…

1-) Tarık Akan

tarık_akan

Türk sinemasının bebekyüzlü aktörü… Romantik filmlerin tartışması en iddialı adamı… 1960’ların ünlü mecmuası Ses Dergisi’nin sinemamıza kazandırdığı en önemli isimlerden biri olan Tarık Akan 1971’den bu yana tam 110 filmde rol aldı. 111. filmi Deli Deli Olma da gösterime girmeyi bekliyor.


2-) Ayhan Işık

ayhan_isik

Beyazperdede karizma deyince şekil bıyığı ve sigara içişiyle akla ilk gelen isimdir Ayhan Işık. Erken kaybettiğimiz en üretken sinemacılarımızdan biridir. Ünü Hollywood’a bile sıçramıştı lakin ömrü yetmedi. Sinemamızın Taçsız Kral’ına Allah’tan rahmet diliyoruz.

3-) Kadir İnanır

kadir_inanır

Adına neler yazılsa az aslında. Yakışıklılığı ve maçoluğu ile bir akımın yaratıcısı olmuş, Türk erkeğinin beyazperdeye en yakışan adamlarındandır Kadir İnanır. İster Tatar Ramazan olsun İster Deli Kadir bir sözüyle insanı titretmeyi başarır. Bıyık altından çapkın gülüşüne tav olmayacak hatun tokadı haketmiştir. Ömrüne sığdıdığı 142 film ile bir sinema fenomeni olarak unutulmaz isimler arasına adını altın harflerle yazdırmıştır.

Deli Kadir Uleeyn :)

 

4-) Sadri Alışık

sadri_alisik

Türk sinemasının belkide en efkarlı jönüydü Sadri Alışık. Mutlu sonları sadece komedi filmlerinde görmüştü.Hayata 1-0 yenik başlayanların gözleri dört kere lacivert bir güzele sevdasını en güzel O anlatırdı. Edebiyatıyla, karizmasıyla, efkarıyla peyazperdeye en çok yakışan isimlerdendi.Mekanı cennet olsun.

5-) Cüneyt Arkın

Kahpe Bizans’ın güzel prenseslerinin bile cazibesine dayanamayıp “N’yır N’olamaz!” dediği sinemamızın en kahraman jönü. Şimdilerde yeni yetmelerin komedi niyetine izlediği binbir emekle çektiği o filmlerle zamanında rekor izleyici kitlesine ulaşmıştır.Peryazperdenin mahçup delikanlısı, cengaveri ve bir yapı taşıdır.

6-) Ediz Hun

ediz-hun

O da Ses dergisinin Yeşilçam’a kazandırdığı değelerden biri. Emel Sayın ve Hülya Koçyiğit ile karşılıklı oynadığı filmlerin hala tadı damağımızdadır.Şaşkın aşık rollerinin vazgeçilmez oyuncusuydu.Şimdilerde ise siyasetçi olarak çevreci ve hayvanseverliği ile bir çok kişiye örnek olmaktadır.

7-) Yılmaz Güney

yilmaz_guney_2

En delikanlı sevdaları Çirkin Kral’ıydı Yılmaz Güney. Adı gibi yılmaz bir sinema savaşçısı lakabına nazire yaparcasına yakışıklı bir jöndü.Maço tavırların en çok yakıştığı hayatı da oynadığı roller gibi olan ender insanlardandı.

8-) İzzet Günay

izzet4

Romantik komedilerin aranan oyuncusu Günay, kimi zaman zengin aşık olurdu. Dalgacı olmazdı ama, züppe hiç değil. Kimi zamansa fakir ama gururlu genç, kadını hem yüreği ile hem de yumruğu ile seven bıçkın aşıktır. Hala yediği ile değil, attığı dayakla hatırlanır İzzet Günay.

9-) Göksel Arsoy

Türk sinemasının altın çocuğu… Genç kızları kullanıp atan ama sonra da deli gibi aşık olan zengin züppe rollerinin usta oyuncusudur. Müzik bilgisini sinemada zengin şımarık kızlara piyano dersi veren yakışıklı öğretmen rolleri ile konuşturmuştur.

10- Engin Çağlar

engin_caglar

Emel Sayın’ın yanına en yakışan jön. Türk sinemasındaki “efendi aşık” boşluğunu en güzel dolduran oyuncularımızdandır. Aksi rollerde de oynamış olsa da aklımızda hep efendi aşık olarak kalacaktır.

1 yorum:

Taek dedi ki...

ediz hun'un uyuşturucudan mahkum olan oğlunu siyasi nüfuz kullarak kurtarması, itü rektörü bayanın kucağına oturması gibi vukuatlarından anladığımız kadarıyla, sadece filmlerde sağlam bir delikanlı, rol yeteneği müthiş.
bkz:
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=31954
http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=16599

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons