11 Haz 2009

Dünyanın En Pahalı Futbolcuları

Mâlumunuz liglerin bitişiyle haziran-temmuz aylarında dünyada futbolcu transferlerinin sezonu açılmış oluyor. Ülkemizde ve dünyada en çok konuşulan haberler ise milyon dolarlara takım değiştiren futbolcular… Uzmanlar ekonomik krizi tartışırken dünya futbol piyasasında dolarlar eurolar havada uçuşmaya devam ediyor. Hâl böyle olunca  bize de bir liste hazırlamak düştü. İşte dünyanın en pahalı futbolcu transferleri…

 

1-) Cristiano Ronaldo - 94 Milyon Euro

 8E8_cristiano_ronaldo

Profesyonel futbol kariyerine Sporting Lizbon takımında başlayan C.Ronaldo, daha 17 yaşaltı Portekiz Milli Takımı’ndayken tüm futbol simsarlarının dikkatini çekmeyi başarmıştı ama O’nu kapan deneyimli hoca ve yetenek avcısı olan Alex Ferguson olmuştu. 2003-2009 yılları arasında Manchester United forması giyen Cristiano Ronaldo, kırmızı şeytanlarla sayısız başarı elde etti. Her yıl dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Ronaldo, artık Real Madrid forması giyecek. Transfer rakamı ona birçok unvanın yanında tarihin en pahalı futbolcusu unvanını da kazandırdı. Tam 94 milyon euro (80 milyon sterlin) ile dünyanın en pahalı transferi olarak tarihe geçen C.Ronaldo bakalım bu bedelin hakkını verebilecek mi? Bunu ilerleyen yıllarda bütün futbolseverler olarak beraberce göreceğiz. Ayrıca Messi-C.Ronaldo karşılaşmalarını daha sık izleyecek olmak da ayrı bir heyecan konusudur.

 

2-) Zinédine Zidane - 73 Milyon Euro

Futbol hayatına Fransa’nın Cannes takımında başlayan ünlü futbolcu kariyerini her adımında biraz daha yükselmiş. Cannes kulübündeki başarılı oyunu ile Bordeaux takımının dikkatini çekmiş ve  bu takıma transfer olarak 1996 yılına kadar formasını giymiştir. 1996 yılında 40 milyon Euro karşılığında Juventus’a transfer olan Zidane, burada dünya çapında bir yıldız olduğunu kanıtlamış ve aynı başarısını milli takıma da yansıtmıştır. Artık bir futbol fenomeni haline gelen Zidane’ı tarihin en pahalı 2. transferini ise 73 milyon euro karşılığında Real Madrid’e giderek yapmıştır. Burada Şampiyonlar Ligi, Uefa Kupası, La Liga şampiyonluğu dahil birçok başarıya imza atmış ve bir efsane olarak futbolu bırakacakken akıllarda jübile Materazzi’ye attığı kafa ile kalmıştır. Şimdilerde ise Real Madrid' takımına danışmanlık yapmaktadır.

 

3-) Kaká Leite - 67.2 Milyon Euro

kaka

Brezilya’nın yetiştirdiği sayısız yetenekten biri olan Kaka, futbola ilk adımlarını 18 yaşına kadar oynadığı São Paulo takımında atmıştır. Futbol tarihine imzasını attığı isim olan Kaka adını küçük kardeşinin asıl adı olan Ricardo’yu söylememesinden dolayı almıştır. Sao Paulo takımındaki oyunuyla dikkat çeken yıldız adayı Kaka, 2003 yılında 8.5 milyon Euro karşılında Milan’a transfer olmuş ve 2009 yılına kadar burada oynayarak takımın simge isimlerinden biri olmuştur. Kariyerinde Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğundan yılın futbolcusu ödülüne kadar birçok başarısı bulunan Kaka’nın adı önce 120 milyon euro gibi bir rakamla Manchester City ile anılsa da asıl transferi yine Madrid patlatmış ve 67.2 milyon euro karşılığında 6 yıllığına Real Madrid’li olmuştur. Barcelona’nın gölgesinde kalan Real Madrid’in yıldızlar karması yaratma operasyonunun ilk adımı olmuştur.

 

4-) Luís Figo - 61.4 Milyon Euro 

figo

Portekiz’in yetiştirdiği bir diğer yıldız olan Luis Figo, tıpkı C.Ronaldo gibi Sporting Lisbon takımında futbol yaşantısına başlamış ve ilk transferini Barcelona’ya yapmıştır. O’nu dünyanın en pahalı futbolcuları arasına sokan transferi ise Florentino Peres tarafından Real Madrid’e alınmasıyle olmuştur. 61 milyon euro’ya Real’e transfer olan Figo, ezeli iki rakip olan takımların arasını iyice açmış ve sayısız protestoya maruz kalmıştır. 5 yıl Barcelona, 5 yıl da Real Madrid forması giyen Figo daha sonra 2005 yılında İtalya’nın İnter takımına tranfer olarak 2009 yılında aktif futbol yaşatısını burada sonlandırmıştır.

 

5-) Hernan Jorge Crespo - 56.2 Milyon Euro 

crespo

1975 doğumlu Arjantinli ünlü futbolcu Hernan Crespo profesyonel futbol hayatına Arjanti’nin en büyük iki kulübünden biri olan River Plate’de başlamıştır. 1993-1996 yılları arasında burada oynayan Crespo daha sonra İtalya’nın Parma takımına transfer olarak Avrupa’da ilk kez adından söz ettirmiştir. Ardından bir başka İtalyan takımı Lazio'ya 2000 yılında transfer rekoru kırarak 35.5 milyon sterlin karşılığında transfer olmuştur ancak kariyerinin yükselişi bu kadar değildi. Kasım 2002'de 56 milyon euro’ya (40 milyon sterline) Inter Milan'a transfer olarak dünyanın en pahalı futbolcuları arasına girmiştir. Daha sonra formasını kiralık olarak giydiği Chelsea’de aradığı huzur bir türlü bulamayan Crespo’nun başka bir takıma transferi her sene konuşulmaktadır.

 

6-) Gaizka Mendieta - 48 Milyon Euro

mendieta_gaizka1

İspanya’nın kayan futbol yıldızlarından olan Mendieta, ilk çıkışını Castellón takımından Valencia’ya transfer olarak yapmıştır. Burada sürekli sakatlanmasına rağmen takımın efsaneleri arasında adını yazdırmıştır. 9 yıl bu takımda oynayan Mendieta, 48 Milyon Euro’ya İtalya’nın Lazio takımına giderek en pahalı transferlerden birine imza atmıştır. 2002-2003 sezonunda Barcelona’da kiralık olarak forma giymiş, ardından da İngiltere’nin Middlesbrough takımına transfer olmuştur.

 

7-) Rio Gavin Ferdinand - 46.7 Milyon Euro

rio_ferdinand_engla_792030c

Dünyanın en iyi savunma oyuncuları arasında gösterilen Rio Ferninand, futbol yaşantısına Premiere Lig’in West Ham United takımında başlamıştır. 1995-2000 yılları arasında burada oynayan başarılı yıldız daha sonra Leeds United yılları arasında Leeds United forması giymiş ve en büyük transferini buradan Manchester United’a 46 milyon euroluk transferi ile yapmıştır. Hâlâ ManU forması giyen Ferdinand, Ferdinand 66 kere milli olmuştur.

 

8-) Christian Bobo Vieri – 46.5 Milyon Euro

16vieri

Futbol yaşantısına İtalya’nın küçük takımlarından Prato'da 1989 yılında başlayan Vieri, İtalya’da birçok takımda forma giymiştir. En başarılı döneminde Lazio’da İnter’e başkan Massimo Moratti’nin çabaları ile 46 milyon euro’ya transfer olmuştur. Ancak gittiği hiçbir takımda bekleneni veremeyen Vieri şimdi Fiorentina forması giymektedir.

 

9-) Andriy Shevchenko – 46 Milyon Euro

Andriy-Shevchenko2

Ukraynalı ünlü futbolcu kariyerine Ukrayna'nın en büyük takımlarından Dinamo Kiev’de başlamıştır. Kiev formasıyla toplamda 166 maçta 94 gol atarak tüm dünya kulüplerinin dikkatini çeken Shevchenko’yu 1999 yılında İtalya’nın Milan takımı 46 milyon euro karşılında transfer etmiş ve burada da çok başarılı günler geçirmiştir. Ardından 31 milyon sterlin Chelsea’ye transfer olsa da eski günlerini aratmaktadır.

 

10-) Ronaldo Luís Nazário de Lima - 45 Milyon Euro

ronaldo

Futbol hayatına Cruzeiro takımında başlayan ünlü Brezilyalı yıldız, kısa sürede yeteneği ile büyük takımların dikkatini çekti. 1994 yılında PSV Eindhoven forması giyen Ronaldo, sırasıyla Barcelona, İnter, Milan gibi büyük takımların formasını giyse de en pahalı transferini 45 milyon euro ile Real Madrid’ yapmıştır. Şimdilerde Brezilya takımlarından Corinthians’ta eski havasını yakalamaya çalışmaktadır.

16 yorum:

Unknown dedi ki...

tarihin en pahalı transfer listesi ama dönemlere göre ayırmak bence daha mantıklı :) neden die sorulacak olursa zidane 2001 de transfer oluyor ronaldo ise 2009 da... zidane şu an transfer döneminde bi oyuncu olsa real madrid zidane ı almak için acaba ne verirdi. bana göre para ile alamazdı heralde.. ronaldo 94 milyon euro ediyor ise zidane a paha biçilemezdi heralde :)

Yasin Tekin dedi ki...

@alper öncelikle yorumunuz için teşekkürler.

Cristiano Ronaldo ve Zidane isimlerinin tek ortak noktası kanımca yetenekli futbolcu olmaları. Ronaldo belki en pahalı en yetenekli olabilir ama Zidane gibi bir fenomen olması için daha kırk fırın ekmek yemesi lazım. Hatta o bile yetmeyebilir :)

Unknown dedi ki...

benim izlediğim en yetenekli futbolcular zidane ve brezilyalı ronaldo :) ama bende zidane ın yeri biraz daha farklı çünkü o klasik futbolun son temsilcisiydi tek başına bir takım ediyordu :)
bakalım CR7 de görüce nerelere gelicek. ama bana göre şımarık oluşuyla çok şey kaybedebilir :) gerçi 94 milyon euroda kazanılabilecek çok büyük bişey ya neyse :)

İsmet dedi ki...

Sheva 4 ever.... Cocuklar yorumlar icin tesekkurler ama sadece teknik yetmiyor Sheva'ya bakarsanız anlarsınız üstelik beckam 250 milyon dolara a galaxy diye bir takıma gitmisti en pahalı ronalda deil ayrıca cokda bir özelliki yok

Yasin Tekin dedi ki...

@İsmet

Görüşleriniz için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

bence ronaldonun cok pahalı futbolcu olması en ıyı futboLCU OLDUGU ANLAMINA GELMIYOR BENCE KAKA EN iyisi

Adsız dedi ki...

messi ne olacak onu unutmuşlar ki kimse parasıyla alamaz

Yasin Tekin dedi ki...

Messi, Barcelona'nın altyapısından yetişen bir futbolcu ve büyük ihtimalle de uzun yıllar başka forma ile göremeyeceğiz onu. Yeni sözleşme için yıllık 11 milyon euro gibi rakamlar telaffuz ediliyor ama kesin değil.

Adsız dedi ki...

bence dünyanın en iyi futbolcusu şuanda lionel messi

Adsız dedi ki...

bence tarihin en pahalı oyuncusu belirtildiği gibi c.ronaldo,dur.ümit taş

Adsız dedi ki...

figo zidane ronaldo kaka seva c ronaldo siralama bøle bana gore

görkem dedi ki...

Futbolda yüksek paralar 2000 li yılların başında dönmeye başladı ama yinede futbol tarihinin en iyi üç ismi hala maradona pélé cantona

Adsız dedi ki...

ronoldo veya kaka 2 ile carp 5le topla zidane nin sol ayagı etmez bence... zidane suan 25 yaısnda olsa 200 milyon dolar eder bence realde verirdi... bu arada figo yuda unutmayalım..

Unknown dedi ki...

dünyanın en iyisi ronaldinho dur onun gibi bi oyuncu dünyaya bir daha zor gelir biraz şanssızdı ondan şuanda bu halde onun gibi yetenek yoooook

Adsız dedi ki...

29 yasindayim ve futbol hastasiyim bu yasima kadar bir cok unlu oyuncu gordum ama
MESSI su an gordugum en yetenekli oyuncu ve eger baska takima transfer olacak olsa herhalde takimlarin butcesi MESSI YE YETMEZ ronaldo 94 milyon ediyosa MESSI 150 eder bence messi her yerde oynayabiliyo ama ronaldo sadece ileride aralarindaki farki gormek icin barselona maci izlemek yeterli olacak
SUPER YETENEK MESSIIIIIII

şems dedi ki...

ben bi cristiona ronaldo ve kaka hayranıyım.hayranı olmktan deil gerçekten oynadıkları için onları çooooooooooooook başarılı buluyorum. diğer oyunculara bakarak. emeklerin karşılığını bence bol para ile almalılar
messi dahil olabilir...

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons