5 Haz 2009

2007 Ekonomik Krizinin En’leri

borsa_dusme

Dünya Temmuz 2007’den beri süren ekonomik krizin etkilerini hala atlatamayan dünya borsalarında krizin bilançosu da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Batmaz denen ünlü firmaların iflasları, rekor düşüşler ile ekonomi tarihine geçecek birçok veri kaydedildi. Ülkemizde de hâlâ etkileri süren 2007 ekonomik krizinin en’lerini belirledik. Mazi kalbimde  bir yaradır havasında okumanız dileğiyle =)

 

1-) En Hızlı Çöküş – General Motors

general_motors_logo

Bünyesinde barındırdığı Opel, Fiat, Chevrolet, Cadillac, Pontiac, Hummer gibi markalarla dünyanın en büyük otomobil üretici olan General Motors, 2000 yılındaki rekor bütçesini uzun süre koruyamadı. 2005’te itibaren düşüşe geçmiş ve şirket 8.6 milyar dolar zarar açıklamıştı. Zarar rakamları yıldan yıla giderek arttı ve 2007 yılında 38.7 milyon dolar zarar ile tamamlayıp Abd otomotiv endustrisinin rekorunu çıkan General Motors, Toyota, Hundai gibi Uzak Doğu firmalarının yükselişi karşısında devletten aldığı 15.4 milyar dolar krediye rağmen iflas bayrağını çekmekten kurtulamadı ve tarihin tozlu sayfalarına karıştı. 1 Haziran iflas başvurusu yapan General Motors’un batışı ile Abd imalat sektörü en büyük iflasını yaşamış oldu.

 

2-) En Büyük İflas - Lehman Brothers

leh

1850 yılında kurulan dünyanın en saygın ve köklü yatırım bankalarından olan Lehman Brothers, 1984 yılında American Express tarafından satın alınmış ve 1994 yılına kadar durmaksızın kâr açıklamıştır. 2005 yılından beri dağıttığı 87 milyar dolarlık Mortgage kredileri ödenmeyince hızla prestij ve para kaybeden Lehman Brothers, 2008 yılı itibariyle %94 değer yitirmiş ve 158 yıllık dev yatırım bankası 18 Eylül 2008 itibariyle iflasını açıklamıştı. Böylece Abd tarihinin en büyük iflası ekonomik tarihine geçmiş oldu.

 

3-) En Büyük Zarar - American International Group

AIG

Dünyanın en büyük sigorta şirketi olan American International Group, 2007 ekonomik krizinin öldürmediği ama süründürdüğü bir diğer dev. Krizin etkilerini derinden hisseden AIG, önce küçülme politikası izleyerek Japonya’daki şubesini 1,2 milyar dolara Nippon Life Insurance’a satmış daha sonra da Abd hükümetinden 182,5 milyar dolarlık mali destek alarak ayakta kalmayı başardı fakat dördüncü çeyrekteki 61.7 milyar dolarlık zararıyla ABD şirketler tarihinin zarar rekorunu kırdı. Bu rakam Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 8'ini aşıyor.

 

4-) Rekor Bütçe – Amerika Birleşik Devletleri

borsa

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi 2009 yılı için 1.75 trilyon dolarlık bir bütçe hazırladı. Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12.3'üne tekabül eden bütçe, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük bütçe olarak belirlendi. İngiltere de 286.7 milyar dolarlık bir rekor bütçe tahmini yaptı.

 

5-) En Büyük Küçülme – Japonya

japon_borsasi_broker

2007 krizinin vurduğu dünyanın en büyük 2. borsası olan Tokyo borsası, tarihinin en sert düşüşlerinden birini yaşadı. Şu sıralar toparlanma sinyalleri verse de ilk çeyrek %4 küçülen Japonya ekonomisinin belini doğrultması biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. Bu alandaki en büyük takipçisi olan İspanya ise son 50 yılın en kötü dönemini yaşıyor. İnşaat sektörünün çökme tehlikesi nedeniyle küresel ekonomik krizin en fazla etkilediği ülkeler arasına giren İspanya ekonomisi, son 12 ayda ise yüzde 2.9 küçüldü.

 

TÜRKİYE'NİN 'EN'LERİ


Türkiye'ye ilişkin 'en'ler ise şöyle...

Küresel kriz nedeniyle Türkiye'de de birçok veri tarihi seviyeleri gördü. İşsizlik oranı Şubat'ta yüzde 16.1'e çıkarak yeni bir rekor kırdı. İşsiz sayısı 3.8 milyonun üzerine çıktı.

İhracat pazarlarındaki daralmayla ülkedeki üretim en düşük düzeye indi. Sanayi üretimi Şubat ayında % 23.8 ile düşüş rekoru kırdı.

Kapasite kullanım oranı Ocak ayında % 63.8'le tarihin en düşük düzeyine geriledi. Son açıklanan rakamlara göre yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 5.24'e inerken, ÜFE'de yüzde -2.46 olarak gerçekleşti. Enflasyon TÜFE'de Temmuz 1970'den beri en düşük düzeye indi.

ZAM ŞAMPİYONU PATATES

Mayıs ayının zam şampiyonu yüzde 27.56 fiyat artışıyla patates oldu. Onu yüzde 25.61 ile elma, yüzde 10.63 ile kuru soğan, yüzde 9.74 ile taze balık, yüzde 8.93 ile kabak çekirdeği, yüzde 8.48 ile etek, yüzde 5.86 ile kahve takip etti. Fiyatı en çok düşen ürünse yüzde 60.41 ile sivri biber oldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons