7 Tem 2009

Dünyanın En Büyük Cenaze Törenleri

michaelljacksonusnu.grid-6x3

Popun kralı Michael Jackson’ın beklenmedik ölümü hem bir devri kapattı hem de sevenlerini büyük bir üzüntüye boğdu. Öyle ki bu üzüntüyle İngiltere ve Avutralya’da MJ Communıty üyesi 12 kişi intihar etti. Şu sıralarda ise dünyanın dört bir yanından gelen hayranları kralı son yolcuğuna uğurlamak için son provasını yaptığı Staples Center’ı doldurmuş durumda. Staples Center’a girmeyi başaranlar ise gerçekten çok şanslı çünkü bilet için staplescenter.com’a 2 saat içinde 500 bin kişi bağlanmıştı. Tören dünyada birçok kanal tarafından canlı yayınlanıyor. Uğurlama törenine ilginin yoğunluğu ise bir başka tartışmayı da beraberinde getirdi. Acaba Michael Jackson’ın cenaze törenine katılacakların sayısı yeni bir rekor getirecek mi? Şimdilik bunu bilmiyoruz ama sizler için dünyanın yapılmış en büyük cenaze törenlerini derledik. Michael Jackson’ın cenaze törenine katılan kişi sayısı belli olduğunda listemizi güncelleyeceğiz.

 

10-) Elvis Presley

elvis_funeral_pro elvis_funeral elvis_funeral1

 

Rock 'n' Roll’un efsane ismi, bir müzik ikonu olan Elvis Presley 1977’de 42 yaşında hayatını kaybetmişti. Doğup büyüdüğü yer olan Memphis’te 17 Ağustos 1977’de düzenlenen cenaze törenine 75 binden fazla hayranı katıldı ancak sadece 30 bini tabutu görmeyi başarabildi.

 

9-) Luciano Pavarotti

410w xinsrc_

Dünyaca ünlü opera sanatçısı, büyük tenor Pavarotti 8 Eylül 2007’de kanserden  öldüğünde sadece memleketi İtalya değil tüm dünya sarsıldı. İtalya’nın Modena kentinden düzenlenen cenaze törenine 100 bin dolayında seveni katıldı.

 

8-) John Lennon

John_Lennon-The_Dakota.6085502 4764-lenon02 monsignorjohnlennongravestone01

Bir diğer büyük cenaze töreni ise yine müzik dünyasından bir isim için… Beatles’ın efsane üyelerinden John Lennon’ın 8 Ekim 1980’de ölümünün ardından New York Central Park’taki anma törenine yüzbinlerce insan akın etmiştir.

 

7-) John F. Kennedy

119150-004-5A3B5CDD T013814A

Amerika’nın en karizmatik başkanlarından biri olan John Kennedy’nin 22 Kasım 1963’te uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından başkent Washington’da önce cenazesi tabut için sergilenmişti. Kennedy’nin cenazesini görmeye 250 bin kişi, cenaze törenine 300 bin kişi katılmıştı. Öyle ki cenaze arabasının arkasında uzanan konvoyun uzunluğu 40 blok öteye varmıştı.

6-) Rudolph Valentino

 valentinofuneral2 236---Image_large 070609funeral5_cst_feed_

Hollywood’un romantik filmlerinin yakışıklı aktörü Rudolph Valentino 26 Ağustos 1926’da hayatını kaybettiğinde hayranların ona karşı son görevlerini yerine getirmek için New York sokaklarına dökülmüştü. Sessiz filmlerin yakışıklı aktörüne ses getiren bir cenaze töreni düzenlemiş törene 100 bin dolayında insan katılmıştı.

 

5-) Prenses Diana

diana_process img_19

6 Eylül 1997’de trajik ve şaibeli bir şekilde ölen  İngiltere Prensi Charles’ın eşi Galler Prensesi Diana’nın cenaze töreni “öldürüldüğüne” inanan binlerce hayranının protestolarına dönüşmüştü. 250 bin kişinin katıldığı cenaze törenini tüm dünyada 2.5 milyon kişi canlı yayında televizyon başında izlemişti.

 

4-) Papa 2. John Paul

instate_wideweb__430x316 pope_funeral_mass casket-of-Pope-John-Paul-II

Asıl adı Karol Jozef Wojtyla olan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 2. John Paul’ün 7 Nisan 2005’te Roma’da düzenlenen cenaze törenine Hristiyan dünyası adeta akın etmiş tören 2 ila 4 milyon arasında insana ulaşmıştı.

3-) Ümmü Gülsüm

 Bibi Umm Kulthum's Zari qal5cnz_tahrir_square UmmKulthum2

Arap dünyasının yetiştirdiği en büyük ses sanatçılarından biri olan Mısırlı Ümmü Gülsüm’ün 6 Şubat 1975’te düzenlenen cenaze törenine 4 milyondan fazla insan katılmıştı.

 

2-) Ayetullah Humeyni

khomeini_funeral1 khomeini_funeral2 khomenidead2-jpg

İran İslam Devrimi’nin başaktörü Şii dünyasının en büyük liderlerinden olan Ayetullah Humeyni’nin cenaze töreni İran sokaklarını tarihinin en büyük kalabalığı ile tanıştırdı. 3 Haziran 1989’da İranın başkenti Tahran’da düzenlenen törene tam 12 milyon kişi katıldı. Yaşanan izdiham sırasında Humeyni’nin elden ele gezen cenazesinin düşürülmesi ise büyük bir skandaldı.

 

1-) Conjeevaram Natarajan Annadurai

225px-annadurai_cm AnnaFuneralProcessionFeb1969 gandhi_funeral

Güney Hindistan’da bulunan Tamil Nadu eyaletinin başbakanı olan C.N Annadurai ülkesinin en sevilen politikacılarından biriydi. 1969 kanserden ölmesinden sonra Tamil Nadu’da düzenlenen cenazesine Hindistan’nın her yerinden 15 milyon insan akın etti ve bu tören “Dünyanın En Kalabalık Cenaze Töreni” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

4 yorum:

ZoOKie dedi ki...

Atatürk?

Bu o dönemdeki nüfusa orantılı olarak verilmesi gerekmezmi?

Yasin Tekin dedi ki...

@ZoOKie

Atatürk'ün cenaze törenine katılanların sayısı hakkında kaynaklarda bir rakam telaffuz edilmiyor.

Nüfusa oranlamaya gelince bu iki nedenle imkânsız ve mantıksız. İlk olarak cenaze töreninin yapıldığı tarihte ülkelerin nüfus bilgilerine erişim kolay bişey değil. Hadi eriştik diyelim peki ya dış ülkelerden gelenleri nasıl ayırt edeceğiz?

Adsız dedi ki...

atatürkün cenaze töreni o kadar büyük değildi ki?
sonrasında anma törenlerinin bir kısmı kalabalık olmuştur

Adsız dedi ki...

off 15 milyon kişi. bir istanbul dolusu insan..

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons