Bilim tarihinde tesadüfen bulunan ya da bulunduktan sonra farklı amaçlara hizmet eden birçok icat ve buluş vardır. Tabii ki hiçbir bilimadamı insanlığa fayda sağlamak adına yaptığı icadının ya da buluşunun kötü amaçlara hizmet ettiğini görmek istemez ancak; işler çoğu zaman kontrolden çıkıyor. Tıpkı Nobel Ödülü’nün ortaya çıkış gerçeğinde olduğu gibi… Şimdi sizlere bilim tarihindeki bu trajik öykülerle dolu buluşları sıralayacağız.
10-) Ziklon B Gazı
Ziklob B, Nobel Ödüllü Yahudi bilimadamı Fritz Haber tarafından siyanür ve hidrojen bileşimlerinden tarlalarda kullanılmak üzere bir tür böcek öldürücü olarak tasarlanmış katı halde bir madde idi. Yahudi Soykırımı’nın başaktörlerinden, ziraat eğitimi almış bir Hitler yanlısı bir subay olan Heinrich Himmler, hava ile temas ettiğinde zehirli bir gaza dönüştüğü anlayınca, Auschwitz-Birkenau gibi toplama kamplarında esirleri öldürmek için kullanılmasına karar vermişti. Tarihin en büyük katliamlarından Yahudi Soykırımı’nda 1.2 milyon insanın öldürülmesinde kullanılan bu maddenin ilk kullanımı ise 1920'lerde Abd'nin Rio Grande sınırında yakalanan Meksikalı göçmenler üzerinde olmuştur. Tabii ki iş kılıfına uydurulmuş ve Tifüs hastalığına karşı dezenfektan olarak kullanıldığı iddia edilmiş. Bu konuda 2005'te David Dorado Romo tarafindan yazılan "Ringside Seat to A Revolution: An Underground Cultural History of el Paso and Juarez, 1893-1923" isimli kitapta ayrtıntılı kanıtlarıyla belgelenmiştir.
9-) Agent Orange
Agent Orange, Amerikalı botanikçi ve biyokimyaher Arthur Galston tarafından soya fasulyelerinin hızlı büyümelerini yavaşlatmak amacıyla geliştirdiği ziraî bir üründü. Agent Orange kod adını alan bu kimyasalın Amerika ordusu tarafından Vietnam Savaşı’nda kullanılması ise son derece trajik etkiler yaratmıştı. Vietnamlıların ormanlarda saklanmasını önlemek için ağaçları öldürmek için 2 milyon galona yakın Agent Orange uçaklarla Vietnam üzerine boşaltılmıştı. Yalnızca ormanları yok etmekle kalmayan bu kimyasal savaş esnasında ve sonrasında doğan çocukların iskelet yapılarında onarılmaz hasarlar bırakmıştı. Yukarıda seçebildiğin “en az rahatsız edici” fotoğrafı kullandım.
8-) Mitralyöz
Richard Jordan Gatling tarafından Amerikan İç Savaşı’nın bir an önce bitmesini sağlamak amacıyla üretilmiş makineli tüfeklerin ilk türüdür. Savaş sırasında yaşanan trajediden çok etkilenen Gatling, “Öyle bir icat yapmalıyım ki savaş bir an önce bitmeli” diyerek üretilmiş ve bir ölüm makinası olarak o zamana kadar bilinen bütün hücum yöntemlerini etkisiz hale getirmiş, âdeta Soğuk Savaş’ın başlangıcı olmuştur.
7-) TNT (Tri Nitro Toluen)
TNT, ilk kez 1863 yılında Alman kimyager Joseph Wilbrand tarafından sarı renkli boya olarak keşfedildi. Ateşleyici olmaksızın patlamaması ve oksijenle temasında bir sorun olmaması nedeniyle uzun yıllar boyunca patlayıcı özelliği bilinmedi. Bu özelliğin keşfi ile birlikte 1902 yılında Almanlar, 1907 yılında da İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı’nda, ardından da II. Dünya Savaşı’nda kullanıldı. Hâlen bilinen en güçlü patlayıcılardan biri olarak kullanılmaktadır.
6-) Kurşunlu Benzin
Amerikalı mühendis ve kimyacı Thomas Midgleyi 1921’de General Motors adına benzinin oktan sayısını ayarlamak ve benzinli motorların vuruntu yapmasını engellemek için kullanılan tetra-etil denilen kimyasal maddeyi bulmuştu. Ancak bulduğu bu maddenin çevreye olan zararlarından ve yakıcı etkisinden habersizdi. Otomobillerde kullanılan bormal benzindeki kurşun miktarı 0.15gr/lt, süper benzinde 0.40 gr/lt ve kurşunsuz benzinde 0.013 gr/lt iken kurşun katkılı benzinde bu rakamlar 5 karına kadar çıkmaktaydı. Türkiye genelinde 2003 yılı verilerine göre benzinli araçlardan atmosfere atılan kurşun miktarı yaklaşık olarak 230.000 kilogramdır. Eğer kurşunlu benzin kullanımı olsaydı Ozon Tabakası’na vereceği zararı varın siz düşünün.
5-) Sarin Sinir Gazı
Alman kimyager Dr. Gerhard Schrader tarafından 1938 yılında almanya'da çok güçlü tarım ilacı yaratmak amacıyla geliştirilmiş sarin gazı dünyanın en etkili kimyasal silahlarından biridir. Siyanürden 500 kat daha zehir olan sarin gazının 0.5 miligramı yetişkin bir insanı saniyeler içinde öldürebilmektedir. Sinir sistemini tamamen çökerten bu gaz oda sıcaklığında sıvı halde bulunur. Bu haliyle etkili değildir ancak renksiz ve kokusz olarak gaz halini aldığında çok sinsi bir ölüm makinasına dönüşmektedir. Kitle imha silahı olarak ilk defa Naziler kullanmıştır. Yakın tarihte ise Saddam Hüseyin tarafından Halepçe’de yaşayan Kürtleri öldürmek için kullanılmıştır. Son olarak da Japonya’da bir metro istasyonunda kullanılmış ve 28 kişi ölmüş 200 kişiden fazla insan etkilenmiştir. Gerhard Schrader tarafından dünyadaki açlık sorununa bir çare olarak üretilen sarin gazı gibi özellikleri bulunan tabun gazını da bulmuş. Bu buluştan sonra “sinir ajanları babası” olarak adlandırılmış.
4-) Nükleer Füzyon
Kısaca iki atom çekirdeğinin birleşmesiyle daha ağır bir atom çekirdeğine dönüşmesi olayı olan nükleer füzyon ilk kez Avustralyalı fizikçi Mark Oliphant tarafında gerçekleştirildi. İki atom çekirdeğinin birleştirilmesi olayı ortaya muazzam bir kinetik enerji çıkartmaktadır. 20-30 milyon derecelik bir sıcaklığa eşdeğer olan bu enerji Güneş’te gerçekleşen helyum ve hidrojen füzyonunda meydana gelen patlamaları bu şekilde açıklanmaktadır. İnsanoğlu böyle bir gücü her türlü hammadde ihtiyacınızı da karşılayabileceğimiz bir element üretim fabrikasına dönüştürmek yerine hidrojen bombası yapmakta kullandı ve Hiroşima ve Nagazaki’de yüzbinlerce insanı öldürdü. İcadından 10 yıl sonra, Amerikalı bilim adamı Edward Teller tarafından hidrojen bombasına dönüştürülen bu güç hâlâ dünyayı tehdit eden en önemli kitle imha silahıdır.
3-) Roketler
İnsanlığın uzay macerasına ilk adımlarını atmasını sağlayan roket teknolojisi de maalesef birer savaş oyuncağı olarak kullanılmaktan kurtulamamış. İlk roket 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da İngiltere’ye atılmış ve çoğu sivil 7000 civarında insan hayatından olmuştur. Nazi V2 denilen bu roketler ünlü SS subayı Wernher von Braun tarafından geliştirilmişti. Savaş sonrası gizlice Amerika’ya kaçırılmış ve tüm geçmişi silinerek Amerika vatandaşlığı verilmiştir. Çalışamalarına burada devam eden Braun, Ay'a insan gönderilmesini sağlayan Apollo projesinin roketi Saturn V’yi tasarlamıştır. İlginç bir nokta ise bu projede bir Türk’ün de imzasının bulunması. 1930 yılında Bursa’da doğan İsmail Akbay, NASA’da çalışan ilk Türk olarak Apollo’un dışında Apollo soyuz, Skylab ve uzay mekik programlarında calışmıştır. 73 yaşında Amerika’daki evinde çıkan yangında zehirlenerek hayatını kaybetmiştir.
2-) Toplama Kampları
1800’lerde İngiliz ordusunun ünlü komutanlarından Frederick Roberts (1st Earl Roberts) tarafından “savaşta evlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler için” kalacak yer sağlamak amacıyla ilk kez kullanılan toplama kampları yıllar içinde birer ölüm kamplarına dönüşmüş. Kayıtlara göre ilk toplama kampı 1900 yılında İngilizlerin Güney Afrika’daki sömürgelerini korumak için girdiği Boer Savaşı’nda kurulmuş. 28,000 kişinin günlerce kaldığı bu kamp 26.000 kişiye mezar olmuştur. Sonraki yıllarda en ünlü toplama kampları 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından Almanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Letonya gibi ülkelerde kurulmuştur. Bu kamplarda Yahudiler başta olmak üzere Romenler ve akıl hastası olduğu iddia edilen Slav ırkından 2.5 milyon insan vahşice öldürülmüştür.
1-) Ecstasy Hapları
Alman kimyager Anton Köllisch tarafından 1912 yılında “methylenedioxymethamphetamine” kısaca MDMA adıyla geliştirilen bu uyuşturucu madde aslında anormal kanamaları yavaşlatmak için kullanılması için tasarlanmış. Deneyler sırasında gözlenen keyif verici etkisinin yanında aşırı cesaret ve cinsel gücü artırıcı etkisi nedeniyle psikiyatrlara tavsiye edilmişti. Amerika’da Vietnam Savaşı sırasında askerlere cesaret vermesi için dağıtılınca iş kontrolden çıkmış ve 1980’lerde her barda satılır hale gelmiştir. Bugün en zararlı uyuşturucu maddelerden biri olmasına rağmen özellikle Hollanda ve Amerika’da en kolay temin edilebilen uyuşturucu türüdür.
ckp9n2gji4
1 yorum:
İnsanoğlunun yaptığına bak
Yorum Gönder