10 Tem 2009

Türkiye’nin En Çok Kazandıran Dizileri

Ülkemizde dizi sektörü son yılların en parlak çağını yaşıyor. Ağa dizileri, mafya dizileri derken en büyük patlamayı buram buram yasak aşk kokan edebiyat uyarlamaları yaptı. Son yıllardın en çok sevilen dizilerinin arkaplanında ise koskoca bir sektör bulunuyor. Dünyanın 40 dakikalık konsept dizilere milyon dolarlar yatırdığı bir çağda Türkiye’de hâlâ her hafta bir film uzunluğunda dizi çekiliyor. Haliyle bu durum en çok yapımcıların ve reklam alan kanalların işine geliyor. Ünlü ekonomi dergisi Forbes da son sayısında bu konuya değinmiş ve Türkiye’de en çok kazanan dizi yapım şirketlerinin bir listesini yayınlamış.

2008-2009 dizi sezonunda kanalların yerli dizi yatırımları, krize paralel olarak düştü. 2008′in son döneminde sekiz kanalın prime-time kuşağında toplam 44 yerli dizi yayınlanırken bu sayı, 2009 başında 32′ye geriledi. Ancak en çok kazanan 20 yapımcı, krize rağmen 236 milyon lira ciro yaratmayı başardı.

Listenin ilk sırasında üç Türk edebiyatı uyarlama dizisiyle 33.8 milyon lira ciro yapan Ay Yapım’ın sahibi Kerem Çatay var. Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü ve Dudaktan Kalbe’nin yapımcısı Çatay, bu üç diziyle 3.7 milyon lira kâr elde etti. Yaprak Dökümü ise 14 milyon liralık cirosuyla “En fazla ciro yapan dizi” oldu. Sezonun büyük hayal kırıklığını ise Raci Şaşmaz yaşadı. Show TV ile Kurtlar Vadisi Pusu’nun fiyatı konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle dizi, 2 ay yayınlanmadı. Pana Film’in yaşadığı bu 10 bölümlük kayıp, cirosunu da eritti. Şaşmaz, kârı 1 milyon lira sınırını aşmayı başarsa da Show TV ile yollarını ayırdı. Kurtlar Vadisi Pusu önümüzdeki sezon Star TV’de yayınlanacak.

diziler


Türkiye’nin en çok kazanan dizileri; sıra, yapımcı ve kazancına göre şöyle listelendi:

 

1-Yaprak Dökümü - Kerem Çatay (14.155.000 TL)

yaprakdokumu-img

Yönetmenliğini Mesude Eraslan’ın yaptığı Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından uyarlanan Yaprak Dökümü, 2 sezondur devam eden macerasının en başarılı aylarını son sezonunda yaşadı. Kemikleşmiş bir izleyici kitlesi bulunan dizinin önümüzdeki sezon bitirilecek olması sevenlerini üzse de kazandırdığı paralarla yapımcılarını oldukça mutlu etmişe benziyor.


2-Adanalı - Mehmet Yiğit Alp Seyit Ali Gündoğdu (11.195.000 TL)

adanali_1_16

Kuzey Prodüksiyon’un Atv için yaptığı Adanalı dizisi bu sezonun en hızlısı… Daha ilk sezonunda yapımcısının yüzünü oldukça güldüren dizi hırsız-polis-aşk üçgenini yer yer absürde varan esprilerle izleyicisine sunuyor.


3-Aşk-ı Memnu - Kerem Çatay (10.820.000 TL)

memnu52lx8

Ay Yapım’ın Yaprak Dökümü ile başlattığı roman uyarlama furyasının ikinci ürünü olan Aşk-ı Memnu dizisi özellikle yasak aşk sahneleri ile oldukça konuşulmakta. Yavaş yavaş Yaprak Dökümü’nün yerini almaya hazırlanan Aşk-ı Memnu dizisi önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacak gibi duruyor.


4-Elveda Rumeli - Tarkan Karlıdağ - Serdar Akar (10.750.000 TL)

elveda_rumeli

Türkiye’nin en başarılı dönem dizilerinden olan Elveda Rumeli, 2. sezonunu tamamladı. Erdal Özyağcılar, Şebnem Sönmez, Mahir İpek, Tuna Orhan gibi usta oyunculara eşlik eden Tolgahan Sayışman, Berrak Tüzünataç gibi tescilli modellerle oldukça güzel bir sinerji yakalayan dizi seti, Berrak Tüzünataç’ın diziden ani bir kararla ayrılması ile buruk bir sezon finali yapmıştı.


5-Kurtlar Vadisi Pusu-Raci Şaşmaz (9.800.000 TL)

kurtlar-vadisi-pusu

 


6-Unutma Beni - Nilgün Sağyaşar (9.200.000 TL)

unutmabeni


7-Arka Sokaklar - Türker İnanoğlu (9.170.000 TL)

arka-sokaklar


8-Asi - Tomris Giritlioğlu (9.065.000 TL)

asi_dizisi


9-Dudaktan Kalbe - Kerem Çatay (8.840.000 TL)

dudaktan_kalbe_1


10-Baba Ocağı - İbrahim Mertoğlu (8.550.000 TL)

babaocagi

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons