22 Ağu 2009

En İnanılmaz 10 Tıp Mucizesi

Daha önceki yazılarımızın birinin de hastanelerde yaşanan inanılmaz hataları sıralamıştık. Şimdiki listemiz ise yaşaması bile mucize olan insanların inanılmaz tıp başarıları ile nasıl hayata yeniden döndüklerini anlatıyor. Her biri inanılmaz bir mucize gibi görünen bu gerçek öyküleri keyifle okumanız dileğiyle…

1-) Alcides Moreno - 47. Kattan düştü 3 Hafta Komada Kaldı Fakat Hâlâ Yaşıyor!

alcides-moreno2

Alcides Moreno(37) cam yıkama platformunda meydana gelen bir aksilikten dolayı New York gökdeleninden 47 kat aşağı düşüp kaldırıma çakıldı. Bu kaza aynı iskele platformunda çalışan abisini öldürdü ve Moreno da çok kötü bir vaziyette olduğundan doktorlar onu operasyon odasına taşıma riskini göze almadılar. Bunun yerine onu acil odasında operasyona aldılar. Operasyon sonunda yaklaşık 3 hafta boyunca komada kaldı. Sonunda bilinci yerine gelmeye başladı ve Noel gününde konuştu.1 aydan daha az bi sürede bir yıl içinde yürümeye başladı ve  taburcu oldu. 4. kattan  düşme vakasında ölüm oranı %50 olduğunu düşünürsek  Moreno'nun yaşamasının, üstelik de hiçbir eksikliği olmadan yaşamasının nasıl bir mucize olduğunu daha iyi anlamamızı kolaylaştırır.

2-) Katrina Burgess -  Yaşamaz Denilen Geç Kız Modelliğe Geri Döndü!

a96746_a485_pin-up-model

Katrina Burgess(17)  Weymouth, Dosert younda 110 km hızla giderken kontrolünü kaybetti ve bir uçuruma yuvarlandı.  Bu korkun kaza sonucunda sırtında, boyunda ve vücudunun diğer yerlerinde inanılmaz kırıklar meydana geldi.  Vücudunun birçok yerinde kaburgalarında bacaklarında kırıklar vardı ve akciğeri delinmişti. Cerrahlar bu tip omurilik yaralanmaları ameliyatlarının riskli olduğunu ve ölüme bile gidebileceğini söyledi Katrina'nın sırtı açılıp içine aynı uzunlukta yatay çubuklar yerleştirildi. Bu çok riskli bir operasyondu. Bir hafta sonra destek için titanyum vida takıldı. Sadece bir gün sonra ilk adımlarını atmaya başladı. Daha sonra Katrina bir moda ajansıyla anlaşma imzaladı ve modelliğe geri döndü.

 

3-) D'Zhana Simmons – 118 Gün Kalbi Olmadan Yaşatıldı!

a96746_a485_teenager-heart

Kalbinin fonksiyonlarını yitirmesiyle ameliyata girip kalbi alınan 14 yaşındaki D'Zhanna Simmons doktorların kalp bulamaması üzerine kan pompalama cihazına bağlandı.Yaklaşık 4 ay gibi bir süre öylece kaldı. Sonunda  bir kalp bulundu ve kalp nakli gerçekleşti. Böylece Simmons 118 kalbi olmadan yaşatılan insan olarak tıp tarihinde bir rekora imza attı.

 

4-) Martin Jones – Dişi Sayesinde Görmeye Başladı!

a96746_a485_blind-man

42 yaşındaki inşaat işçisi  Martin Jones, 60 derece sıcaklığındaki dökme alüminyum  yüzünde patlaması sonucunda sol gözünü tamamen kaybetti, sağ gözü kurtarılmasına rağmen retinası tamamen yandığı için  görme yeteneğini kaybetti.. 12 yıldır göremeyen Jones, 4 yıl önce evlendiği ve  hiç görmediği karısını görmek isteyince ameliyat olmaya karar verdi. Jones'un bu isteğini yerine getiren mucize doktor  Brighton'lu cerrah Christopher Lui oldu. 'Osteo-Odonto-Keratoprosthesis' olarak bilinen ve ilk kez İtalyan profesör Benedetto Strampelli tarafından 1963'te uygulanan bir yöntem sayesinde, Jones, İngiltere'de bu şekilde görüşüne yeniden kavuşan ilk kişi oldu. Dr Liu, Jones'un dişini kullanarak, bundan özel bir optik lens tutucusu oluşturdu. Bu optik lens de ışığın Jones'un gözüne girmesini ve görebilmesini sağladı. Jones'un kazadan sonra körler merkezinde eğitim verdiği sırada tanıştığı ve 2005'te evlendiği karısı Gill de durumdan hayli memnun. Ameliyatın ardından kocasının kendisini ilk kez göreceği için heyecanlandığını anlatan Gill, çok mutlu olduğunu söyledi.

 

5-) Shannon Mike Gimbel - Ölüme Mahkum İkizleri Hayata Bağladı

a96746_a485_twins

İsveçli çift Shanon ve Mike Gimbel çocuk özlemlerini ikizleriyle dindirmek üzereyken kötü bir haber aldılar. İsveç Medikal Merkezindeki doktorlar Gimbellerin ikizleri için TTTS(İkiz için ikiz) sendromu teşhisi koydular ve doktorlar ikizlerden birinin tercih edilmemesi durumunda ikizlerin öleceğini söylediler. Çünkü bu sendromdaki ikizlerin ikizlerin kan damarları birbirine bağlı durumdaydı ve sadece ikizlerden birinin kurtulma şansı vardı. Çocuklarını kurtarmak için her yolu deneyen talihsiz çift çözümü Amerika’da buldu. Dr. Robert Bell ve  Michael Belfort zorlu bir lazer ameliyatıyla birbirine bağlı göbek kordonunu ayırarak ikizlerin hiçbirini feda etmeden yaşamalarını sağladı. 2 ay sonra gerçekleşen doğumda iki bebek de sağlıklı bir şekilde dünyaya merhaba dedi.

 

6-) Jordan Taylor – Bir Ortopedi Mucizesi Daha…

a96746_a485_decaptation

Jordan Taylor yaşıtları gibi oyun oynarken bir trafik kazasıyla hayatının en zor aylarını geçirmek zorunda kaldı. Taylor'un kafatasnda ve omugasında kırıklar oluştu.Boynuyla kafası arasında bir kemik bağlantısı bile yoktu. Doktorlar ortopedik çıkarma tehşisi koydular ve ona hayatta kalması için %1 şansı var dediler.Taylor ailesi bu haberle adeta yıkıldı fakat inançlarını kaybetmediler. Amerikanın çocuk hastanelerinde çalışan Dr. Richard Roberts’ın yaptığı ameliyatla  metal levha ve titanium çubuklarla Jordan'ın boynunu kafatasına bağladı. Hayati tehlikeyi kısa sürede atlatan Taylor okuluna ve arkadaşlarına bikaç ay içerisinde kavuştu.

7-) Connie Culp – Yeni Bir Yüz Yeni  Bir Hayat!

a96746_a485_shot-wife

46 yaşındaki Connie Culp Ameikada kocası tarfından vuruldu. Kurşun yüzünü parçalayarak onu tanınmaz hale getirdi. Dr. Maria Siemionow ve ekibi tarafından yapılan 22 saatlik operasyonla Culp yeni bir yüze kavuştu  ve ilk kez yüz nakli yapılan kadın oldu. Yüz nakline rağmen kadının yüzü hala ürkütücü.Ama buna rağmen gülebiliyor koklayabiliyor yemek yiyebiliyor ve konuşabiliyor.Doktorların söylediğine göre yeni yüzün kaslarının sinirlerinin oluşması zaman alacak, bu yüzden yüzü şişmiş bir vaziyette. Vurulduktan sonra nefes borusu için bir tüpe ihtiyaç duydu. Operasyondan önceyse sadece alt dudağı,alnı,çenesi ve üst göz kapağı kalmıştı.Tam 30 operasyon geçirdi.Kemik için kaburga kemiklerinin bazıları alınarak yüz kemiği haline getirildi. Yüz nakli dünyada şimdiye kadar sadece 4 kez yapılabildi.

8-) Glenn Orgias – Köpekbalığının Midesinden Çıkan Eli Yerine Dikildi.

a96746_a485_shark-hand

33 yaşındaki Glenn Orgias Sidney'in Brondi sahilinde büyük beyaz köpekbalığı tarafından saldırıya uğradı. Vücudundan ayrı olan eli köpekbalığının öldürülmesinin ardından  hastaneye yetiştirildi. Plastik cerrahlar elin asla diklemeyeceğini söylediler. Ancak Dr Tony Brags ve çevresindeki uzman hekimler tarafından  yine de operasyona alınan Orgias uzun ve zahmetli bir operasyonun ardından eline tekrar kavuştu.

 

9-) David Blancarte – Örümceğin Mucizevi Isırığı ile Yeniden Yürümeye Başladı.

a96746_a485_DavidBlancarte

Bir motosiklet kazasında felç olan David Blancarte 20 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşıyordu. Ffakat iki yıl önce bir örümceğin ısırlmasıyla  hastaneye kaldırılan ve 8 ay fizik tedavi gördü. Bu sırada hemşirenin David’in bacaklarında spazm gördü ve testler uygulanmaya başladı. Örümceğin salgıladığı bir madde vücudundaki kasların kendini onarmasına yardımcı olmuştu. Fizik tedavinin ardından David Blancarte, 20 yıldır oturduğu tekerli sandalyesinden kurtularak yeniden yürümeye başladı.

 

10-) Bitkisel Hayattan Kafasına Dikilen Elektrotlarla Kurtuldu

electrodes1_193763a 

Amerika’nın Cleveland Eyaleti’nde ismi açıklanmayan 38 yaşında bir adamın sıradışı bir yöntemle uzun süredir maruz kaldığı bitkisel hayattan kurtulduğu açıklandı. New York’ta özel bir klinikte başhekim olan profesör Joseph Fins’in gerçekleştirdiği operasyonda,  bir kaza sonucu 6 yıldır koma halinde yaşayan adamın beyninin hasarlı kısımlarına bağlanan elektrotlarla tedavi edildi. Bitkisel hayattan çıkan hasta normal yaşantısına geri döndü. Doktor Fins, bu yöntemin Parkinson hastaları için bir umut olabileceğini üzerinde duruyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons