- Google Arama Motoru'nun Etkin Kullanımı
Google, artık arama sonuçlarını sadece HTML olarak sunmuyor. 12 farklı dosya türünü tarayıp kullanıma sunan Google'ın bu sayıyı yakın zamanda daha da yukarı çıkaracağını tahmin etmek çok da zor değil. Bu servisin desteklediği dosya türleri şöyle: PDF belgeleri Microsoft Office, PostScript, Corel WordPerfect, Lotus 1-2-3 belgelerini görebilir ve kullanabilirsiniz.Uzantılarına göre ayırt etmek isterseniz liste şöyle:
Adobe PostScript (ps)
Lotus 1-2-3 (wk1, wk2, wk3, wk4, wk5, wki, wks, wku)
Lotus WordPro (lwp)
MacWrite (mw)
Microsoft Excel (xls)
Microsoft PowerPoint (ppt)
Microsoft Word (doc)
Microsoft Works (wks, wps, wdb)
Microsoft Write (wri)
Rich Text Format (rtf)
Shockwave Flash (swf)
Text (ans, txt)
Bu mantıkla çalışan diğer servisler ve ne işe yaradıkları ise şöyle:
Çoğu webmaster bu servisleri zaten kullanıyor ama tekrar hatırlatmakta fayda var.
Gelişmiş Arama Operatörleri
girdiğiniz kelimelerin HEPSİNİ içerenler
girdiğiniz kelime grubunu aynı şekilde içerenler
girdiğiniz kelimelerden en az birini içerenler
girdiğiniz kelimelerden hiç birini İÇERMEYENLER
belirli bir dilde yazılmış olanlar
belirli bir dosya biçiminde oluşturulmuş olanlar
belirli bir dönemde güncellenmiş olanlar
belirli bir etki alanında veya web sitesinde bulunanlar
Bunları nasıl yapacağınız ise çok basit bir mantığa sahip.Örneğin;
Google'ı bu mantık ile bir İngilizceden İngilizceye sözlük olarak kullanabilirsiniz. Arama şeklimiz ise şöyle olmalı: "what is + anahtarkelime" ya da "define:blog" Örneğin; what is blog
Gelişmiş arama operatörlerinin tam listesine şuradan bakabilirsiniz.
Basit ve gereksiz gibi görünse de bazen çok işe yarayabilecek bir fonksiyon daha... İstediğiniz bir ünlünün ya da bir ülkenin nüfus bilgisini kolayca edinebilirsiniz.
- Google Özel Arama Motoru
Madem aram motorundan başladık o zaman işi biraz profesyonelliğe dökelim.Google Custom Search Engine adını verdiği bu servisi ile size özel bir arama motoru yaratma imkanı veriyor.Google'ın bu fonksiyonu ile sitenize sadece belirli bir alanla ilgili arama yapabileceği bir arama motoru ekleyebilirsiniz.Kullanıcılarınız bu motoru kullanarak içeriğinizden daha kolay faydalanabilir.Üstelik bu özellikle beraber kullanacağınız bir başka Google güzelliği olan Adsense kullanarak para da kazanabilirsiniz.Oluşturduğunuz arama motoruna kullanıcılarınız da karkı yapabileceğini ve bu arama motorunu kendi sitelerine de ekleyebileceğini de ekleyelim.
Örnek olarak Opera tarayıcı ile ilgilin Türkçe kaynaklara erişebileceğiniz şu arama motoruna bakabilirsiniz.Bu servisi kullanmak için şu küçük formu doldurmak yeterli.
- Google Akademik
Adın da anlayabileceğiniz gibi bilimsel çalışmalarınıza kaynak makaleler bulmanız için hazırlanmış bir Google servisi Google Akademik."Devlerin omuzunda yüksel" gibi çok güzel bir slogana sahip bu özellik ile tek tıklama ile web'de kayıtlı makalelere ulaşmak mümkün.Bunun ne kadar büyük bir kolaylık olduğunu ancak benim gibi araçtırmaya meraklı üniversite öğrencileri ve akademik kariyer planlayanlar bilir.Henüz Türkçe kullanımı mevcut olmayan bu servis 16 dilde akademik eser aranmasına imkan veriyor.En çok kullanılacak olan elbette ingilizce olanı ama tam olarak listesi şu şekilde:
Türkçe (Sadece arayüzü Türkçe'dir)
Almanca
Çince (Basit)
Çince (Eski)
Danca
Fince
Fransızca
Hollandaca
İngilizce
İspanyolca
İsveçce
İtalyanca
Japonca
Korece
Norveçce
Portekizce (Brezilya)
Rusça
Akademik arama motorunun da kendine göre bir kullanımı mevcut.Örneğin belli bir yazarın makalelerini ve eserlerini aramak istiyorsanız arama çubuğuna author:yazarınadı şeklinde bir ibare ile ulaşabilirsiniz.Yukarıda anlattığımız Gelişmiş Arama Operatörlerinin hepsini akademik arama moturunda da kullanabilirsiniz.Henüz Beta olan bu hizmet gelişim süreci tamamlandığında çok kişinin işini kolaylaştıracak.
- Google Insights
İşte size stratejik öneme sahip bir arama motoru daha! Google Insights ile istediğiniz anahtar kelimenin hangi ülkede, şehirde hangi kategorilerde ne kadar aranmış öğrenebilirsiniz.Yani Google sizinle aramaları kaydettiği veritabanını paylaşıyor.Özellikle reklamverenlerin çok işine yarayacağını düşündüğüm bu servis ile ilgilendiğiniz alana göre anahtar kelimelerinizin hangi dönemden itibaren hangi coğrafyada ne kadar arandığını tablo halinde karşılaştırılmış olarak görebilirsiniz.Konu ile ilgili güzel bir makaleye şu adresten ulaşabilirsiniz.
- Google Trends
Google amcamızın bize sunduğu bu güzellik ise yukarı da anlattığımız özelliğin biraz daha ticari iş yapmayanlara yönelik olanı.Yani bilgisayar başında otururken aklınıza birden "Acaba şu kelime hangi ülkede daha fazla aranıyor?" diye bir soru gelebilir.İşte o zaman kullanacağını bu güzel servis ile Google'da hangi kelimenin hangi ülkede, şehirde, ne zamandan beri arandığını görebilirsiniz.Ve artık yeni bir özellik ile site trafiklerini de görmemizi mümkün kılan bu güzel servis çoğu haber sitesine bol bol malzeme verebilir.Nasıl mı? Örneğin; önümüzde malum yerel seçimler var.Aratın Google Trends ile Kemal Kılıçdaroğlu ve Kadir Topbaş karşılaştırılmasını hemen altına döşeyin yaratıcı bir yorum.Alın size seçim analizi :)
- Google 3D Warehouse
Google'ın el atmadığı alan kalmadı diye düşünmeden edememize yol açan bir proje daha.Özellikle grafiker, mühendis vb meslek erbablarının çok işine yarayacağını düşündüğüm Google 3D Warehouse hizmeti ile Google'ın 3 boyutlu modellemeler hazırlamaya yarayan programı SketchUp ile yapılmış 3 boyutlu çalışmalar arasında arama yapabilirsiniz.En basit objelerden, köprülere, camilere hatta komple şehir modellemelerine ulaşabileceğiniz bu servis tamamen kullanıcılarının katkıları ile zenginleşiyor.Türkçe hizmet de vermesi ayrı bir güzellik olmakla beraber Google Earth ile bütünleştiğinde ortaya muazzam işlerin çıkacağı sinyallerini de vermektedir.
- Google Jobs
Malumunuz Google bir dünya markası... İnternet sektöründe profesyonel olarak çalışan herkesin hayalini kurduğu bir dünya markası... İnternette dolaşan Google çalışma ofislerinin fotoğrafları ile çoğu kişinin vay be demesine yol açan bu marka ile çalışmak aslında o kadar uzak değil. Çalışanlarından en yüksek verimi anlmak için onları rahat ettirmenin her türlü yolunu deneyen Google ile çalışmak için yine Google'a başvurmanız gerekiyor.İşte Google Kariyer bu işe yarıyor. Size Google'ın hangi ülkede hangi pozisyonda elemana ihtiyaç duyduğunu adım adım gösteriyor.Bu kriz ortamında işsiz web developerlara bir umut verelim dedim.Belki işe yarar.An itibariyle İstanbul'da şubelerine bir iş arkadaşı arıyorlar.Çok iyi ingilizcem var ben bu işi alabilirim diyorsanız burdan buyrun.
- Google GOOG-411
İşte sadece Google'dan beklenebilecek bir proje daha! Eğer ilk kez duyuyorsanız oluşacak muhtemel şaşırma ifadelerinizden biz sorumlu değiliz.Bildiğiniz gibi 411 Amerika'nın bilinmeyen numaralar servisi, yani Amerika'nın 118'i.Google buradan hareketle başlattığı bu servis ile devrim niteliğinde bir olaya imza attı.Sistemin işleyişi şöyle:
Servisin ücretsiz numarasını olan 1-800-466-4411 cep telefonumuz ile arıyoruz, ardından bulunduğunuz yeri tarif ediyoruz. Sonra da bilgi almak istediğiniz kategoriyi söylüyoruz. Ve GOOG-411 size isterseniz anında isterseniz de SMS olarak bilgi veriyor. Örneklemek gerekirse; 1-800-466-4411 aradığınızda telesekreter size nerede yaşadığınız soruyor, siz las vegas diyorsunuz ya da posta kodunu giriyorsunuz, sonra onları neden rahatsız ettiğinizi soruyor siz de pizza istiyorum diyorsunuz ve size las vegas'taki pizzacıları sıralıyor.İstediğiniz bir tanesini seçiyorsunuz ve Google sizi o pizzacıya bağlıyor.Nasıl güzel di mi? Şu an sadece Amerika ve Kanada'da çalışan bu sistem inanın geleceğin teknoloji ürünlerinin bir çoğuna rehberlik edecek.
- Diğer Google Arama Motorları
http://www.google.com/unclesam
http://www.google.com/linux
http://www.google.com/bsd
http://www.google.com/mac
http://www.google.com/microsoft
http://www.google.com/firefox
Not: Bu makale kaynak gösterilmek sureti ile kullanılabilir.